Παράλογη και ακριβή ιδέα, που θυμίζει το τείχος του Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, χαρακτηρίζουν- μεταξύ άλλων- τα γερμανικά ΜΜΕ το πλωτό φράγμα που σχεδιάζει να βάλει η Ελλάδα στο Αιγαίο, για τους πρόσφυγες, αλλά καταλογίζουν ευθύνες και στην ΕΕ.
Ο διαγωνισμός για το πλωτό φράγμα ολοκληρώθηκε. Το «πλωτό προστατευτικό σύστημα» μη στρατιωτικών προδιαγραφών, θα έχει μήκος 2.700 μέτρα και η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης φτάνει τα 500.000 ευρώ.
«Τείχη στη θάλασσα», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Πράξη απελπισίας, θυμίζει το τείχος Τραμπ»
Το Spiegel από την άλλη, σχολιάζει ότι το πλωτό φράγμα θυμίζει το τείχος του Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ. «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Το Spiegel επισημαίνει και τις ευθύνες των Ευρωπαίων στη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν»
Στο ζήτημα του πλωτού φράγματος για τους πρόσφυγες αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σύμφωνα με την οποία, η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα, που σημειώνει πως εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής».
«Στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος», αναφέρει ακόμη η αυστριακή εφημερίδα.
H γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη».
«Τρέλα και αυτοάμυνα»
Από την πλευρά του, ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, χαρακτηρίζει τρέλα τα πλωτά φράγματα.
«Είναι απόλυτη τρέλα. Μου θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (...) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα- τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι- δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς», δήλωσε στο Focus Online.
Όταν ρωτήθκε εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απάντησε καταφατικά. «Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν την βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από DW
σχόλια