Το 2020 αναμενόταν να είναι μια καλή χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ έκανε εκτιμήσεις για αύξηση 3-4%. Όλα αυτά, προτού ξεσπάσει η επιδημία του νέου κοροναϊού.
Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή εσόδων για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ολοένα περισσότεροι τις τελευταίες δύο δεκαετίες ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, ενώ πολλοί Κινέζοι επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό. Όμως, οι συνέπειες του νέου κοροναϊού είναι ήδη ορατές στον τομέα του τουρισμού, αφού- εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί και των ακυρώσεων πτήσεων- πολλοί είναι Κινέζοι τουρίστες που ήδη ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.
Ακυρώσεις σε Σαντορίνη, Ζάκυνθο
Η Σαντορίνη είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν ήδη τις συνέπειες του νέου κοροναϊού στον τουρισμό. Από τους 3.000 Κινέζους που αναμένονταν στο νησί αυτή την περίοδο, δεν έχουν φτάσει ούτε 1.000, σύμφωνα με το Euronews. Τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι φέτος θα χαθεί το 10% των τουριστικών εσόδων, κάτι που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.
«Οι ακυρώσεις αγγίζουν το 60-70% για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όμως αυτές οι ακυρώσεις θα φτάσουν και το 100% τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, διότι έχει σταματήσει η χορήγηση βίζας από τις προξενικές αρχές», δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος. Δεν ακυρώνουν όμως μόνο οι Κινέζοι τις κρατήσεις τους.
«Οι πελάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη ρωτούν τα ξενοδοχεία εάν έχουν κρατήσεις από Κινέζους. Διότι αν υπάρχουν Κινέζοι δε θέλουν να έρθουν στο ίδιο ξενοδοχείο και να μείνουν στη Σαντορίνη», εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος.
Από τον Ιανουάριο βιώνουν τις συνέπειες και οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου. Όπως και στη Σαντορίνη, και εκεί έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις από Κινέζους που επρόκειτο να ταξιδέψουν στο νησί το προσεχές διάστημα. Κυρίως όμως και για τη Ζάκυνθο οι Κινέζοι αποτελούν σημαντική πηγή για την τουριστική αγορά, κάτι που «βαραίνει» περισσότερο τις συνέπειες των ακυρώσεων.
Πόσα δίνουν οι Κινέζοι στον τουρισμό
Οι ειδικοί προσπαθούν να υπολογίσουν τις συνέπειες που θα έχει ο νέος κοροναϊός στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά και για τις χώρες που βασίζονται σε αυτόν τον τομέα, όπως η Ελλάδα. Το ξέσπασμα του SARS, το 2003, ευθυνόταν για την απώλεια περίπου 9,4 εκατομμυρίων Κινέζων τουριστών και 30-50 δισ. δολαρίων από τα έσοδα του τουρισμού.
Όμως, οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες για έναν πολύ βασικό λόγο. Το 2002, ο ρόλος των Κινέζων στον παγκόσμιο τουρισμό ήταν σχετικά μικρός το 2002 «μόλις» 17 εκατομμύρια πολίτες της χώρας είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μέγεθος που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 149,7 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες του 2018. Χρονιά κατά την οποία οι ταξιδιώτες από την Κίνα ξόδεψαν περίπου 277 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.
Η Ίρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING Wholesale Banking εκτιμά ο παγκόσμιος τουρισμός «μπορεί να βιώσει μια αρνητική ανάπτυξη που ξεπερνά το 30% φέτος», με δεδομένο ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Κινέζους τουρίστες. Και γίνεται εύκολα αντιληπτό τι επιπτώσεις θα έχει αυτό, καθώς ο τουρισμός παράγει το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αυτός ο τομέας αποτελεί το 10% της παγκόσμιας εργασίας.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, AP, Euronews