Συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 48 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- που συνολικά φτάνουν πλέον τα 743- ενώ οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας ανέρχονται σε 20. «Δεν φαίνεται να οδηγούμαστε σε τεράστια αύξηση, όπως άλλες χώρες. Αυτό μας δίνει μας αισιοδοξία», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσουν κι άλλες ημέρες, για να ειπωθεί αυτό με σιγουριά.
«Θεωρώ ότι οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι- αναλογικά- πολύ καλύτεροι από αυτούς που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Όσο περισσότερο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο άμεσο μέλλον για όλους μας. Μέσα μου έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Ακόμη, ανέφερε ότι τα στοιχεία της εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα συμβαδίζουν με τα παγκόσμια δεδομένα, που δείχνουν ότι το 15% νοσηλεύονται και το 5% είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι.
Προσοχή σε όσους είναι στο σπίτι με συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι τους.
«Πριν από λίγα λεπτά με ενημέρωσαν για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ήταν στο σπίτι και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό. Είναι πολύ σοβαρό να υπάρχει επικοινωνία με τον γιατρό. Μου ανέφεραν ότι είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας, δεν το έχω επιβεβαιώσει. Πρέπει όμως να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Αυτός θα καθορίσει την πορεία της νόσου με την παρέμβασή του. Αν κάποιος έχει υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Οι ελαφρές περιπτώσεις και η ανοσμίας
Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και την άτυπη συμπτωματολογία. Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα μπορεί να έχουν τον ιό, όπως άτομα π.χ. με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας- απώλειας ή υπολειτουργίας της όσφρησης- εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού. Στη Γερμανία και τη Βρετανία εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε στρατηγικές απομόνωσης ατόμων ακόμη και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανοσία για κανέναν.