Κορωνοϊός: Γιατί νοσούν βαριά και νέοι άνθρωποι - Οι πιθανοί παράγοντες

Κορωνοϊός: Γιατί νοσούν βαριά και νέοι άνθρωποι - Οι πιθανοί παράγοντες Facebook Twitter
EPA
0

Στις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που νοσούν και, σε μικρό ποσοστό, χάνουν την ζωή τους από τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

«Δεν έχουμε ανοσία, μπορεί να νοσήσουμε όλοι. Και νέοι νοσούν», είπε ο κ. Τσιόδρας. Στην Ιταλία, το 25% των κρουσμάτων είναι από 19 έως 50 ετών, στην Ισπανία το 33% είναι κάτω των 44 ετών και στις ΗΠΑ το 29% των περιπτώσεων αφορούν σε ανθρώπους 20 έως 44 ετών. 

Στην Ελλάδα το 45% των κρουσμάτων είναι ηλικίας  40-64 ετών. Το 31% είναι νέοι 18-39 ετών ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις 47 κρούσματα σε παιδιά (2,8%). «Ακόμα πιο δύσκολο να εξηγηθεί είναι οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας που μίλησε για την παθογένεια της νόσου και τις έρευνες των επιστημόνων. «Γίνεται τεράστια προσπάθεια να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει». 

Γιατί νέοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά

Πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων, οι επιστήμονες αναζητούν τους λόγους που, σπάνια, νοσούν σοβαρά νέοι άνθρωποι. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, διερευνάται η πιθανότητα να υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που καθορίζουν «ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά», όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Αυτό το γονίδιο είναι «πόρτα» για τον κορωνοϊό και βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. «Παραλλαγές στο γονίδιο θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη» την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα των πνευμόνων, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. 

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία ουσία στους πνεύμονες, τον επιφανειοδραστικό παράγοντα, που κάνει το όργανο πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο. Αυτή η ουσία μπορεί να εξαντλείται γρήγορα σε ασθενείς με κορωνοϊό και για αυτό να μην πηγαίνουν τόσο καλά ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα. 

«Σε μερικούς, ευτυχούς λίγους, νέους και υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, επειδή ορισμένοι νέοι άνθρωποι φοβούνται λιγότερο, να μην παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και να εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους. «Οι οδηγίες παραμένουν ίδιες. Αν μείνουν σπίτι και τηρήσουμε καλή υγιεινή, είναι πολύ πιθανότερο να πάμε καλά». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM