Πρόταση για αλλαγή της ώρας ανοίγματος των καταστημάτων κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά την προσέλευση στην εργασία, την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, προτείνει να μετατοπιστεί προσωρινά η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 π.μ στις 10 π.μ, έως το τέλος Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα κατά τα πρώτα στάδια της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τη μετατόπιση της έναρξης των θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες.
«Δυσοίωνο το μέλλον» σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Απαισιοδοξία και έντονος προβληματισμός για το μέλλον για την οικονομία, διακατέχει καταναλωτές, επαγγελματίες και βιομηχάνους,λόγω πανδημίας, ενώ η ανεργία να «απειλεί» εκ νέου τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαία βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Το βαρόμετρο πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΒΕΘ από την εταιρεία Palmos Analysis και διεξάγεται δύο φορές ετησίως, στο δεύτερο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).
Αναλυτικότερα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχει μειωθεί το εισόδημά τους, το 27% ότι έχει ανασταλεί η εργασία τους, ή έχουν απολυθεί, και το 27% ότι έχει μειωθεί η εργασία τους και έχουν λιγότερη δουλειά. Το 55% (12% Σεπτέμβριο 2019) δήλωσαν ότι αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους και το 70% (από 15%) «βλέπει» δυσοίωνο το επόμενο 12μηνο για τη χώρα συνολικά. Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές και στα θέματα εργασίας, με το 73% να «βλέπει» αύξηση της ανεργίας, από 28% τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αντίστοιχα, πτώση 40 μονάδων κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στο Νομό Θεσσαλονίκης και διαμορφώνεται στις -41 μονάδες, από -2 τον Σεπτέμβριο του 2019. «Ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΕΒΕΘ. Οι βιομήχανοι, όχι μόνο περιγράφουν με μελανά χρώματα την τρέχουσα συγκυρία, αλλά δήλωσαν βαθιά απαισιόδοξοι για το μέλλον, σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών.
Επιδείνωση παρουσιάζεται και στο κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο Νομό Θεσσαλονίκης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο -30, από +21 το προηγούμενο εξάμηνο. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών λιανικού εμπορίου και διολίσθησε στο -37, από +8 τον Σεπτέμβριο του 2019, με τους επαγγελματίες να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους για το επόμενο διάστημα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια