Υπερωρίες για εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα- Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Υπερωρίες για εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα- Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
0

Επιπλέον απασχόληση έως και τρεις ώρες κάθε ημέρα για την αναπλήρωση του χρόνου που οι εργαζόμενοι έχουν μπει σε καραντίνα προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή. 

Με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, η κυβέρνηση θα κυρώνει νέα και παλαιά μέτρα στήριξης των μισθωτών, εργαζόμενων και γονέων. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή» το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, και έχει ως στόχο τον περιορισμό της εκτίναξης της ανεργίας.

Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνεται η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας στην οποία ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεεργασία, όμως η διάταξη αφορά όσους δεν μπορούν να εργαστούν με αυτόν τον τρόπο. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Ωστόσο, με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Η εργασία αυτή δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν πως το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορωνοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Με άλλη διάταξη θα θεσμοθετείται και νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Η νέα αυτή άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση - βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και το πόσο θα πρέπει να είναι η χρονική της διάρκεια.

Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Βάσει του σχεδιασμού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα νοσούν κατ' αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να μεταβούν στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική οικονομική στήριξη, ύψους έως 534 ευρώ, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς. Εκτός από την αποζημίωση ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ποσού αυτού, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM