Συνολικά 5.379 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία τόσο για τα τεστ, όσο και για τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.
Τα παγκόσμια δεδομένα επιβεβαιώνουν την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά η χώρα μας έχει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Όμως, υπογράμμισε «η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων δεν επιτρέπει εφησυχασμό». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκαν 416 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες.
Τα «εισαγόμενα» κρούσματα
Ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιδημία στη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κρούσματα και τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί.
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 17.444 κρούσματα κορωνοϊού (σήμερα αυτά ανέρχονται σε 18.123). Σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι 5.379. Οι 9.793 ασθενείς ανάρρωσαν κατ΄οίκον και 1.893 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου στη χώρα, από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν συνολικά 569.212 τεστ για κορωνοϊό. Από αυτά, τα 1.405 ήταν θετικά στον ιό. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν ανθρώπους που ήρθαν από την Αλβανία (203), ενώ στις χώρες προέλευσης ακολουθούν η Γαλλία (181), η Βουλγαρία (107), η Ρουμανία (95) και η Τσεχία (87).
Οι έλεγχοι για τα μέτρα
Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία και για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην Ελλάδα για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως και για τις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί.
Από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 352.640 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 12.814 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 13.991 πρόστιμα, συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας 4.290 ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/ τετραγωνικών και 444 ημερών για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Έλεγχοι σε σχολεία και γηροκομεία
Από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκα 101 έλεγχοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις. Οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν 24 πρόστιμα συνολικού ύψους 92.000 ευρώ.
Επίσης, από τις 12 έως τις 27 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 11 έλεγχοι σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τα περισσότερα από αυτά στα οποία αποφασίστηκε κλείσιμο- τμήματος ή σχολικής μονάδας- είναι στην Αττική (93 από τα 123). «δεν είναι τυχαίο, το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο στην Αττική και το κέντρο της Αθήνας είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό», επεσήμανε και σημείωσε τις δράσεις που αποφασίστηκαν για την Αθήνα, σε συνεργασία με τον δήμο.
«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα»
Το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα αλλά να εφαρμόζονται αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε πως δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν κινδυνεύουν.
«Προφανώς οι νεότεροι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες τους. Αυτοί που θεωρούν μη αναγκαίο καταναγκασμό τα μέτρα, θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους», τόνισε ο υφυπουργός και κατέληξε:
«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορούν να γίνουν και χειρότερα. Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».
Αναλυτικά τα στοιχεία για τα τεστ και τους ελέγχους ΕΔΩ
σχόλια