Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι ένοχοι της εγκληματικής οργάνωσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι ένοχοι της εγκληματικής οργάνωσης Facebook Twitter
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης (Eurokinissi)
0

Αναγνώριση ελαφρυντικών ζητούν στις αγορεύσεις τους, οι νομικοί παραστάτες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που αναγνωρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

H υπεράσπιση του ενόχου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής (γνωστός ως Καιάδας). Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012.

Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό.

»Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο συνήγορός του δε, του αναφέρθηκε στις δράσεις του υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Σε ό,τι αφορά στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο συνήγορός της ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

 

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία, από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;» υποστήριξε ο συνήγορος της.

Κατέληξε δε, πως «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Τα ίδια ελαφρυντικά συν εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας ζήτησε ο Νίκος Μίχας.

«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

«Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ' έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε ο συνήγορος υπεράσπισής του, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών, όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του.

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε να του αναγνωρίσει η έδρα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σύννομος βίος, μετέπειτα καλή συμπεριφορά και μη εύλογη διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τι διεύθυνε» δήλωσε προς την έδρα κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο συνήγορός του.

Επισήμανε δε πως ο εντολέας του έχει «τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τι διηύθυνε.

Τι αναφέρει η υπεράσπιση

 

- Ο Ρουπακιάς «ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. και δεν μπορεί να πάει στον οδοντίατρο για το δόντι του στο οποίο βάζει ούζο».

- Ο πρώην βουλευτής Γερμενής απέκτησε δυο παιδιά και δεν μετέχει πια στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, «προσπαθώντας τη ζωή του να την τακτοποιήσει».

- Ο Δασκαλάκης φροντίζει τον γέρο πατέρα του, που έχει άνοια.

- Ο Μαριάς έχει μάνα που πάλευε να ζήσει τα τέσσερα παιδιά της.

- Άλλος, από τους χρυσαυγίτες καταδικασθέντες περιμένει παιδί, κι άλλος ετοιμάζεται να παντρευτεί, και για του λόγου το αληθές έχει δημοσιεύσει την αγγελία σε εφημερίδα. Και ο Στεργιόπουλος ετοιμάζεται και προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια.


Σχεδόν όλοι τους, βάσει των αγορεύσεων, είναι φτωχοί βιοπαλαιστές, από τα 14 ή 15 τους και βεβαίως χωρίς ναζιστική ή νεοφασιστική ιδεολογία.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Sputnik/In.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 7.10.2020

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ