Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 98 οι ασθενείς στις ΜΕΘ - Αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 98 οι ασθενείς στις ΜΕΘ - Αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας Facebook Twitter
0

Σχεδόν εκατό ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, ενώ η κυβέρνηση παρουσίασε χθες τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. 

Η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δομές που φιλοξενούν ασθενείς. Το προηγούμενο ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ήταν 93. Σε προηγούμενη εκτίμηση των αρμοδίων, είχε αναφερθεί ο αριθμός 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό. Από τότε, ωστόσο, οι δομές υγείας έχουν ενισχυθεί. 

Παράλληλα, σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική. Κατά τον απολογισμό της Παρασκευής ο αριθμός κρουσμάτων ήταν αισθητά χαμηλότερος (161) σε σχέση με τον απολογισμό της Πέμπτης, οπότε ανακοινώθηκαν 219 κρούσματα στο λεκανοπέδιο. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η Αττική κινδυνεύει να μπει στο επίπεδο 4 ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι πλέον η κατάσταση έχει εξορθολογιστεί. «Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είμαστε μακριά για να μπει στο επίπεδο 4» είπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Παρασκευής κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ανέφερε επίσης ότι για τα επίπεδα 1-2-3 υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η διάμεση ηλικία των 98 ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς οι 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από τα χθεσινά 391 συνολικά κρούσματα, τα 161 βρίσκονται στην Αττική. Ωστόσο, όπως εξήγησε, παρότι στην Αττική φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση «είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα». Η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται. 

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας 

Χθες η κυβέρνηση παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας στη χώρα τίθενται σε εφαρμογή στοχευμένα τοπικά μέτρα. 

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση των επιδημιολογικών μεγεθών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής. Συνολικά δεκαεπτά κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου. 

Πώς λειτουργεί ο χάρτης


Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Έτσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, εργασιακής, οικογενειακής αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Τι δείχνει ο χάρτης 

Στο σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, 26 περιφερειακές ενότητες ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 23 σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης (στο επίπεδο 3), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε σε τι επίπεδο βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.


Οι πολίτες μπορούν να δουν τον χάρτη εδώ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Για καταιγίδες και στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Ελλάδα / Καιρός: Για καταιγίδες στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Προσοχή στα δυτικά και βόρεια προάστια, συστήνει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας - Βίντεο με την εξέλιξη του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά - Ανανεωμένη πρόβλεψη από την ΕΜΥ για τον καιρό στην Αττική
LIFO NEWSROOM