Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.193 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Από αυτά, μόλις 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 4.879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα 603 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας, 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.321 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 935 (40.3%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε νέους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους
Χθες η χώρα είχε σημειώσει ρεκόρ θανάτων με 121 απώλειες σε μία ημέρα και η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέους θανάτους από κορωνοϊό ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με γράφημα των Financial Times.
Με 0,91 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους (μέσος όρος εβδομάδας), η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ (0,48), την Ευρωπαϊκή Ένωση (0,78) , το Ηνωμένο Βασίλειο (0,7) και την Τουρκία (0,19). Πάνω από την Ελλάδα είναι χώρες όπως η Ιταλία με 1,21 νέους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ελβετία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Ενδεικτικές της κατάστασης, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, είναι οι δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κ. Καπραβέλου, που επισήμανε ότι το 24ωρο της 25ης Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.
Στην ανάλυσή τους, οι Financial Times σχολιάζουν πως ακόμα και ο υπολογισμός των θανάτων παραμένει προβληματικός, επειδή διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετική προσέγγιση ως προς το ποιοι ασθενείς που χάνουν την ζωή τους, συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς από Covid-19.
Η πιο εμφανής διαφορά συνδέεται με το κατά πόσο συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων και ειδικά οι ηλικιωμένοι που πεθαίνουν στους οίκους ευγηρίας και τις προνοιακές δομές. «Κάποιες χώρες όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξαν την προσέγγιση για το ποιους θανάτους περιλαμβάνουν στους νεκρούς από κορωνοϊό, εν μέσω της πανδημίας.»
Οι FT καταγράφουν μεγάλες διαφορές στον μέσο όρο θνητότητας (σ.σ σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προ πανδημίας) σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταμετρούνται πάμπολλοι θάνατοι από κορωνοϊό σε αυτές, και άλλες χώρες του πλανήτη.