ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

SOS για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια: 8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά του ιού

SOS για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια: 8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά του ιού Facebook Twitter
iStock
0

Το κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα διαμέρισμα, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και έκανε έκκληση για τήρηση όλων των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης εν μέσω των γιορτών, με την επιλογή μιας «κοινωνικής φούσκας»: δηλαδή μιας μικρής, σταθερής ομάδας συγγενών και φίλων για συναναστροφή. 

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ», τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου. «

Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους.»

Όπως είπε η καθηγήτρια, έχει υπολογιστεί με μαθητική ακρίβεια πως υπάρχει κίνδυνος ακόμα και με λίγους ανθρώπους σε κλειστό χώρο. Αν, για παράδειγμα, 20 άτομα συναναστραφούν σε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ακόμα και αν όλοι φορούν μάσκα συνεχώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς. 

Αν μάλιστα κανείς από τους καλεσμένους δεν φορά μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.

«Αν κρατώντας τις αποστάσεις, μπορέσουμε να ανακόψουμε έστω και την μόλυνση ενός ανθρώπου, θα έχουμε κάνει τεράστια διαφορά γιατί ακόμα και αν αποφευχθεί μία διασπορά (σ.σ σε αρχική φάση) θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας επισημαίνοντας την πολλαπλασιαστική δυναμική των μολύνσεων. 

Τηρώντας ασφαλείς πρακτικές όπως καλό αερισμό χώρου, μικρή παρέα και τήρηση των αποστάσεων όσο γίνεται, ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς σε αντίθετη περίπτωση, μια αύξηση των κρουσμάτων στις μέρες των εορτών, εύκολα θα κατέστρεφε την πρόοδο αυτών των εβδομάδων. 

Για το εμβόλιο και τις ευπαθείς ομάδες

 

Μιλώντας για το εμβόλιο, η Δρ. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως ήδη μεγάλα κράτη ξεκινούν τους εμβολιασμούς όπως, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 

Αναφερόμενη στις κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer-BionTech που έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 18.500 ανθρώπους, είπε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και στους ειδικούς πληθυσμούς που χρειάζονται την μεγαλύτερη προστασίας, όπως τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. 

Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους ήταν άνω των 55 ετών ενώ εμβολιάστηκαν και ηλικιωμένοι έως 89 ετών στις δοκιμές. Περίπου οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, κακοήθεια, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η αποτελεσματικότητα και σε αυτούς ήταν 95%, δηλαδή πολύ υψηλότερη από τους στόχους που έθετε ο ΠΟΥ. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης που κρατούσε μερικές ημέρες καθώς και κόπωση, κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός. 

Οι εθελοντές με υποκείμενα νοσήματα και οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνισαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Αν και οι έγκυοι δεν συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές, 12 γυναίκες εμβολιάστηκαν χωρίς να γνωρίζουν ότι κυοφορούσαν και η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά.

Προς το παρόν έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών και δεν υπάρχουν αποτελέσματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. «Είναι σίγουρο ότι για να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου και οι μελέτες για παιδιά θα ακολουθήσουν. 

Το προφίλ της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ήταν εξαιρετικό και για αυτό βλέπουμε ότι οι θεσμικοί παράγοντες «της μίας χώρας μετά την άλλη προχωρούν στην άμεση έγκριση κυκλοφορίας του», είπε η Δρ. Παπαευαγγέλου. 

«Ίσως και κατά την διάρκεια του 2021 να επιτρέψουμε σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητά μας»

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM