Σύψας: Πιθανό να μην ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στην Αττική- Φλερτάρει με το «κόκκινο» η περιοχή

Σύψας: Πιθανό να μην ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στην Αττική- Φλερτάρει με το «κόκκινο» η περιοχή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ενδεχομένως να μην ανοίξουν στην Αττική, δήλωσε ο Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή πλέον φλερτάρει με το «κόκκινο».

Σήμερα εντοπίστηκαν 409 κρούσματα στην Αττική, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλες 427 μολύνσεις σε αυτή την περιφέρεια, κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Από την Παρασκευή υπάρχει μια ανησυχητική και συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, που είναι το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται στο 0.98», δήλωσε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, αλλά πρόσθεσε ότι ο δείκτης αντιπροσωπεύει την κατάσταση μερικές ημέρες νωρίτερα, οπότε αυτή τη στιγμή μπορεί να βρίσκεται ήδη στο 1, που είναι το όριο συναγερμού.

«Πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα. Τα κρούσματα είναι πολλά, όχι μόνο στον Δυτικό Τομέα, αλλά και στον Βόρειο και τον Ανατολικό και φυσικά υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της Δυτικής Αττικής. Η Αττική φλερτάρει με το "κόκκινο", κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Αυτό θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών, όταν θα εξεταστούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Και ανάλογα με τα στοιχεία μπορεί να ανασταλεί το άνοιγμα των σχολείων στην Αττική, αλλά και να επιστρέψει στη μέθοδο click away το λιανεμπόριο.

«Είναι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει στο "κόκκινο", κάτι που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των Λυκείων και πολύ πιθανό και των Γυμνασίων. Ενδεχομένως να έχουμε επίδραση και στη λειτουργία της αγοράς, να επανέλθει το click away. Αυτά θα τα δούμε αύριο, όταν θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Σύψας.

Αν η Αττική μπει στο «κόκκινο», τότε δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια, κάτι που ισχύει και για τις άλλες «κόκκινες» περιοχές, συμπλήρωσε. Αυτό ενδεχομένως να ισχύσει και για τα Γυμνάσια, συμπλήρωσε. «Περιμένουμε να δούμε την εικόνα των τελευταίων δύο ημερών», πρόσθεσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι τόσο η Βοιωτία όσο και η Εύβοια «αρχίζουν να κοκκινίζουν». Εξήγησε ότι αυτές οι περιοχές επικοινωνούν πολύ με την Αττική, κάτι που σημαίνει ότι στο σύνολό τους μετατρέπονται σε ένα «hot spot, μια "καυτή" περιοχή της επιδημίας».

Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα «είμαστε οριακά στο πορτοκαλί», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αύριο ενδεχομένως να μπούμε στο κόκκινο. Αν γίνει αυτό, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα», ενώ θύμισε ότι σε περίπτωση που μια περιοχή μπει στο «κόκκινο», τότε η λειτουργία του λιανεμπορίου αυτόματα επανέρχεται στο click away.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει φανεί στα επιδημιολογικά στοιχεία η επίδραση από το άνοιγμα της αγοράς και των εικόνων που είδαμε στα καταστήματα. Σημείωσε ότι αυτό που φαίνεται στα στοιχεία είναι η επίδραση του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- σημειώνοντας ότι η κατάσταση στα σχολεία είναι ελεγχόμενη, αλλά άνοιξε η κοινωνία- όπως και την επίδραση του καιρού, καθώς όσο πέφτει η θερμοκρασία ανεβαίνει ο δείκτης αναπαραγωγής.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βρετανική μετάλλαξη «υπάρχει παντού στην Ελλάδα». «Σιγά σιγά θα αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Η μετάλλαξη σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα μας δυσκολέψει ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση στην Αττική προκαλεί «μέγιστη ανησυχία», ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί «βαριά καμπάνα» το γεγονός ότι είναι κατειλημμένο το 63% των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM