Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο

Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο Facebook Twitter
Εθελοντές γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε κοριτσάκι που ανασύρθηκε αναίσθητο από το νερό
8

 

Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο Facebook Twitter

Σε μεγάλο τους ρεπορτάζ από τη Λέσβο οι New York Times αναφέρονται στις καταγγελίες των εθελοντών για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς που δεν βοηθάνε στη διάσωση των θυμάτων και σε μεγάλο βαθμό έχουν παραχωρήσει το καθήκον της φροντίδας για τους επιζώντες, στους πολίτες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο τελευταίο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Μόλυβου, οι κάτοικοι, οι αλιείς, οι δημοσιογράφοι και οι εθελοντές ήταν αυτοί που έσπευσαν να βγάλουν το νερό από τους πνεύμονες των παιδιών και να τα ζεστάνουν για να ξεπεράσουν την υποθερμία.

«Σήμερα είναι μια ημέρα θανάτου. Εχουμε παιδιά μισοπεθαμένα που τα κρεμάμε ανάποδα για να τους βγάλουμε το νερό, έχουμε ασθενοφόρα, και σοκαρισμένους, τρομοκρατημένους ανθρώπους», έγραψε μια εθελόντρια η Trace Myers, στο Facebook.

"Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια…Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και χρειαζόμαστε εθελοντές τώρα. Το ότι δεν έχουμε καμιά υποστήριξη από τις κυβερνήσεις μας είναι εξωφρενικό, το ότι οι κυβερνήσεις μας επιτρέπουν  αυτό τον πόνο είναι πέρα από οποιαδήποτε κατανόηση ", συμπλήρωσε.

"Δεν μπορούν  τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν κάτι;" διερωτάται ο  ψαράς Παναγιώτης Κουτσός. "Είναι ντροπή", λέει. "Είμαι μέρα και  νύχτα μέσα στο νερό και δεν μπορώ άλλο να βλέπω παιδιά να πνίγονται. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν εδώ, δεν είμαστε κακοί άνθρωποι στη Λέσβο, κάνουμε ό,τι μπορούμε , κάνουμε το καθήκον μας, είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν σοβαρά την κρίση και να λύσουν το πρόβλημα», σημειώνει.

Οι εθελοντές είναι έντονα επικριτικοί και για αυτούς που περιπολούν στη θάλασσα, όπως το νορβηγικό σκάφος της Frontex.  «Οι Νορβηγοί, είναι μπάτσοι της θάλασσας, δεν ξέρουν πώς να σώσουν ανθρώπους, δεν γνωρίζουν καν τις τεχνικές ανάνηψης κι αυτό κοστίζει ζωές", λέει ένας από αυτούς.

Ένας άλλος εθελοντής ο Έρικ Κέμπσον, γλύπτης που ζει τα τελευταία 16 χρόνια στη Λέσβο, ανέβασε ένα οργισμένο video στο Youtube και εξέφρασε την αηδία του για τις οργανώσεις παροχής βοήθειας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στην  επιβάρυνση της κατάστασης.

«Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας το κατέβαλε ο τοπικός πληθυσμός. Αυτό είναι λάθος, αυτές οι οργανώσεις παίρνουν εκατομμύρια εκατομμυρίων και αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν φροντίδα από εθελοντές», έγραψε. Ανέφερε επίσης ότι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ζήτησαν από τους κατοίκους κουβέρτες και μωρουδιακά.

"Είμαστε στην Ευρώπη. Ξέρετε, μπορεί αυτά να συμβούν στην Αφρική, στο Μπαγκλαντές, στην Αϊτή αλλά είμαστε  στην Ευρώπη, τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω σας και όλοι βλέπουν τι κάνετε. Και είναι αηδιαστικό ", τόνισε ο κ. Κέμπσον απευθυνόμενος προς τις οργανώσεις.

 

 

Ο Ρον Ρέντμοντ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας στις κατηγορίες του εθελοντή είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην εφημερίδα, ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση και τη φρίκη των εθελοντών, όπως ο κ Κέμπσον.  "Αυτό που βλέπουν αυτοί οι εθελοντές είναι συγκλονιστικό και εξαιρετικά οδυνηρό", λέει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ασυνήθιστη κρίση και ότι ο ΟΗΕ δεν έχει επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης σε βιομηχανικές χώρες, όπως η Ελλάδα. "Μέχρι πρόσφατα, είχαμε στη χώρα μόνο ένα εθνικό γραφείο με λιγότερα 10 άτομα", τονίζει.

Επισημαίνει επίσης ότι το γραφείο του προσπαθεί να βοηθήσει τους εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα νέα καθήκοντα, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής. Υποστηρίζει δε ότι τα χρήματα του Οργανισμού δεν είναι τόσο άφθονα, όσο οι εθελοντές στη Λέσβο μπορεί να πιστεύουν. "Δεν έχουμε πάρει ακόμη τα χρήματα για τις δραστηριότητές μας στη Συρία", λέει.

Από την άλλη ο κ Bouckaert, ο οποίος προσπαθεί να αφυπνίσει τη συνείδηση του κοινού μέσω των tweet του, είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έκαναν ό, τι μπορούσαν. «Η Ευρώπη έχει τους πόρους για να κάνει διασώσεις στη θάλασσα και να ελαχιστοποιήσει τον πόνο", είπε ο κ Bouckaert. "Εχω την εντύπωση ότι η Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τον πόνο αυτών των ανθρώπων, έχοντας ως στόχο να αποθαρρύνουν τους επόμενους", λέει.

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blue Horizon: Η ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Ελλάδα / Blue Horizon: Η συγκινητική ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του οχηματαγωγού την ώρα του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
...αναφέρεται πρόβλημα με τις ελληνικές αρχές που δεν απορροφούν τη βοήθεια του ΟΗΕ και των ΜΚΟ. Θεωρώ ότι το λιμενικό κάνει εξαιρετική δουλειά σε επιχειρησιακό επίπεδο. Μήπως το θέμα κολλάει πάλι σε κάνα κομπλεξικό σφραγιδακια που βαριέται να συμπληρώσει αίτηση βοήθειας από τον ΟΗΕ; Ή που ακόμα χειρότερα δεν καταλαβαίνει πια διαδικασία ν'ακολουθήσει;
Γιατί δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνήσεις; Απ'όσα διαβάζω, το πρόβλημα δε φαίνεται να κολλάει στο τι πρέπει να γίνει αλλά στο πώς θα γίνει. Νομίζω οτι οι λύσεις θα προέλθουν όταν διατυπώσουμε σωστά το πρόβλημα. Ως τώρα το λάθος πρόβλημα που φαίνεται να λύνουμε όλοι είναι η υφερπουσα ξενοφοβία του τάδε και του δείνα. Από το άρθρο το άρθρο των ΝΥΤ αναφέρεται
Η αποτυχια των κυβερνησεων φυσικα δεν ειναι οτι δε νοιαζονται για τη Λεσβο. Αρκει και μονο να φανταστει κανεις οτι τα περιστατικα με τα ναυαγια ειναι αποτελεσμα δεξαμενης ανθρωπων που αριθμει ακριβως το μισο αυτων που εγιναν εσωτερικοι προσφυγες απο το 2011 και μετα και ακομη ζουν στη Συρια. Με συνολικο μεχρι στιγμης αριθμο προσφυγων τα 12 εκατομμυρια ( δηλαδη 4 εκατ εξω και 8 εκατ κοσμακη μεσα ), η λογικη ερωτηση δεν μπορει να ειναι αλλη απο το τι ακριβως κανουν οι κυβερνησεις του κοσμου και ο ΟΗΕ για την καταπαυση του πυρος στη Συρια. Ολοι φυσικα ξερουμε την απαντηση..
Κάθε μέρα μετράμε πνιγμένους ανθρώπους, η Γερμανία με πολλαπλάσιο πληθυσμό και ΑΕΠ από την Ελλάδα υποδέχεται πολύ λιγότερους και ο Βαρουφάκης δηλώνει: Είμαι υπερήφανος για την Μέρκελ στο προσφυγικό! Ρε πού τον βρήκαμε αυτόν!
Αυτό το νούμερο που αναφέρεις πιθανολογούταν. Η Μέρκελ σχεδόν έκλεισε τα γερμανικά σύνορα.Έχουν πεθάνει 2000 άνθρωποι στη Μεσόγειο το 2015 και ο γκάου που έκανε λαιφ σταιλ φωτογραφίσεις όταν η χώρα κρεμόταν στο γκρεμό δηλώνει: Είμαι περήφανος για το προσφυγικό!!!
Να πάνε σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης χωρίς να περάσουν από την Ελλάδα δεν γίνεται. Είναι γεωγραφικό το θέμα. Το ζήτημα είναι πόσοι θα καταλήξουν σε ποια χώρα όταν τελειώσει η αναμπουμπούλα. Και τότε νομίζω ότι η Γερμανία δεν θα είναι από τις χειρότερες. Έχει εξαγγελθεί υποδοχή 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία. Η Αγγλία ξέρεις πόσους θα πάρει; 20000 ως το 2020. Δηλαδη Παρασκευή μεσημέρι για τη Λέσβο. Κάπου έχουμε φιξάρει εναντίον της Γερμανίας οι Έλληνες. Δεν λέω ότι το κάνουν από την καλή τους την καρδιά αλλά ας ασχοληθούμε με τίποτα πιο σημαντικό. Κι οταν λέω πιο σημαντικό δεν εννοώ τον Βαρουφάκη...
Σας παρακαλώ, τι προπαγάνδα είναι αυτή υπέρ της Ελλάδας; Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι οι κακοί ρατσιστές που πνίγουν μετανάστες και πρόσφυγες ενώ οι ισχυροί του κόσμου κάνουν ό,τι μπορούν από τις βίλες τους. Παρακαλώ να το διορθώσετε αμέσως.