Με ένα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και την πορεία του από την Ελλάδα μέχρι την μεγάλη αθλητική καριέρα και καταξίωση στην Αμερική, το BBC, αναφέρεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πρόσφατα αναδείχθηκε MVP παίκτης του NBA.
Το δημοσίευμα ξεκινά την αναφορά στον αθλητή από την περίοδο που εκείνος ακόμα μοιραζόταν το ίδιο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τον αδερφό του, για να παίξει στο γήπεδο του Φιλαθλητικού.
«Όταν ήταν έφηβος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ της Αθήνας, έπρεπε να περιμένει τον αδερφό του, Θανάση, να βγει από το παιχνίδι για να φορέσει τα αθλητικά του ώστε να μπει εκείνος να παίξει. Σήμερα, υπάρχουν αθλητικά παπούτσια με την υπογραφή του», αναφέρει το BBC.
Το BBC επίσης σημειώνει ότι: Τα πρώτα 18χρόνια της ζωής του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν άφησε ποτέ την Ελλάδα, αλλά δεν ήταν ποτέ Έλληνας. Τώρα, έπειτα από έξι χρόνια στις ΗΠΑ, επέστρεψε ως ίσως ο πιο δημοφιλής Έλληνας, πολυεκατομμυριούχος και ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ του κόσμου.
Επίσης το βρετανικό μέσο εξιστορεί τις δυσκολίες που πέρασε ο αθλητής και η οικογένειά του στην Ελλάδα ως μετανάστες, το μικρό σπίτι στα Σεπόλια και τη δουλειά του πλανόδιου πωλητή που αναγκάστηκε να κάνει.
«Ήμουν πολύ καλός στις πωλήσεις. Τα αδέρφια μου μπορούν να σας πουν» έχει δηλώσει ο 24χρονος σήμερα αθλητής σημειώνοντας ότι όσα βίωσε όταν ήταν παιδί και οι αξίες που πήρε από την οικογένειά του καθόρισαν την εργασιακή ηθική που έχει σήμερα.
Όλα πάντως άλλαξαν σύμφωνα με το BBC, όταν ο κυνηγός ταλέντων, Σπύρος Βελλινιάτης, ανακάλυψε τους Αντετοκούνμπο.
Ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο προπονητής και κυνηγός ταλέντων μπάσκετ, είχε εντοπίσει το αναξιοποίητο δυναμικό στις συνοικίες της Αθήνας όπου υπήρχαν μετανάστες. Καθώς περνούσε μια μέρα από τα Σεπόλια, είδε τον 12χρονο Γιάννη και τους αδελφούς του.
Στα Σεπόλια υπάρχουν δύο γήπεδα το ένα δίπλα στο άλλο. Στο ένα έπαιζαν μπάσκετ και στο άλλο ο Γιάννης και τα αδέρφια του απλώς κυνηγούσαν ο ένας τον άλλον.
«Δεν ήταν μόνο ότι ότι είδα έναν άνθρωπο με προσήλωση, αλλά και έναν χαρακτήρα με πάθος για τη νίκη. Αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά θα δεις το ταλέντο σε ένα άτομο χωρίς την μπάλα ποδοσφαίρου στα πόδια ή την μπάλα μπάσκετ στα χέρια» έχει δηλώσει ο κ. Βελλινιάτης.
Τα δύσκολα για τον τότε προπονητή του ήταν να «ξεκλειδώσει» τον Γιάννη που δεν είχε πολύ εμπειρία, να πείσει μια ομάδα να τον πάρει και ταυτόχρονα να πείσει την οικογένειά του ότι αυτό το παιδί πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ.
Ο Φιλαθλητικός ήταν τελικά η ομάδα που έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη και στον Θανάση Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, το πώς άρχισε να βλέπει τον εαυτό του ο Γιάννης ήταν καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του.
«Ήμουν 15 χρονών, ήμασταν στην καλοκαιρινή πρακτική μας και ο Θανάσης ήταν το αστέρι της ομάδας τότε», θυμάται. «Καθώς πήγαινε μια βόλτα, χτύπησα την μπάλα από το χέρι του, την πήρα, με κυνήγησε και τον απώθησα χωρίς να μου την πάρει τελικά. Όταν ήρθα σπίτι, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πω στον πατέρα μου τι συνέβη. Συνειδητοποίησα ότι αν μπορώ να το κάνω αυτό στον μεγαλύτερο αδελφό μου - τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μου - μπορώ να το κάνω ενάντια σε οποιονδήποτε».
Εκτενής είναι και αναφορά του BBC, στον ρατσισμό που υπάρχει στην Ελλάδα, παραθέτοντας μεταξύ άλλων και ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πάντως, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, αν η Ελλάδα διαμόρφωσε τον Γιάννη, εκείνος «ξαναφτιάχνει» την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια