Οι καταγγελίες για περιπτώσεις αυθαιρεσιών στην αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας φέρεται ότι αυξήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ημερησίας, από τα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «AΝΤΙCOVID-19» φέρεται να προκύπτει μια κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Πάνω από 10.000 καταγγελίες
Πάνω από 10.000 μισθωτοί απευθύνθηκαν στην ομάδα πληροφόρησης της ΓΣΕΕ μέσα σε δύο μήνες και μέχρι τις 19 Μαΐου. Ορισμένοι με ερωτήματα και άλλοι με καταγγελίες. Αλλά, όπως λένε οι ερευνητές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις, ακόμη και τα ερωτήματα υποκρύπτουν τις περισσότερες φορές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι περισσότεροι, και συγκεκριμένα το 32,5% -περίπου 3.000 μισθωτοί-, ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής ή ότι δεν έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που δικαιούνταν.
Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για νέα μορφή αδήλωτης εργασίας, που εμφανίστηκε στην περίοδο της καραντίνας και απειλεί τώρα τους εργαζόμενους σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς είναι πλέον οι μόνοι που μπορούν να τεθούν σε αναστολή μέσα στο καλοκαίρι. Άλλοι εργαζόμενοι διατύπωναν ερωτήματα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς δεν εισέπραξαν τα 800 ευρώ είτε με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος δεν υπέβαλε ως όφειλε τη δήλωση αναστολής, είτε λόγω αστοχιών της πλατφόρμας ή και ατελειών της νομοθεσίας.
«Τα στοιχεία της AΝΤΙ-COVID-19 ομάδας πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνουν το νέο δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία ενισχύουν τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για αυστηρή ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας, τόσο για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων όσο και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων κυρίως των μικρομεσαίων» επισημαίνει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.
Η αμέσως επόμενη κατηγορία καταγγελιών αφορά παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες και τα ρεπό. Το 13% των εργαζομένων από τη δεξαμενή των 10.000 εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή περίπου 1.300 άτομα, τα οποία κατήγγειλαν κλασικά περιστατικά εργοδοτικών αυθαιρεσιών, όπως υπέρβαση ωραρίου εργασίας, απλήρωτες και αδήλωτες υπερεργασίες και υπερωρίες, μη χορήγηση ρεπό αλλά και αδήλωτη ή ψευδώς δηλωμένη εργασία ως μερική απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως κατά την περίοδο της καραντίνας και έως τις 15 Ιουνίου οι εργοδότες μπορούσαν να δηλώνουν τις αλλαγές στον χρόνο εργασίας εκ των υστέρων στο σύστημα «Εργάνη», το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα.
Σημαντικό μέρος των καταγγελιών, το 11,5% (περίπου 1.150 εργαζόμενοι), απηύθυνε ερωτήματα ή καταγγελίες για την άδεια ειδικού σκοπού. Οι περισσότεροι ρωτούσαν αν και πότε τη δικαιούνται, καθώς οι εργοδότες τούς απέτρεπαν από το να τη λάβουν. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό, και ειδικότερα το 11,1%, διατύπωσε ερωτήματα και καταγγελίες που αφορούσαν σε αναγκαστικές άδειες, αργίες και δώρα εορτών. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία το 8,6% τηλεφώνησε κυρίως με ερωτήματα για τις άδειες, την εργασία κατά τις αργίες αλλά και πότε πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα. Δεν ήταν λίγοι όσοι ανέφεραν πως ενώ η επιχείρηση στην οποία εργάζονται δεν συμπεριλαμβάνεται στις πληττόμενες -είναι δηλαδή εκτός των πληττόμενων ΚΑΔ-, ο εργοδότης δεν κατέβαλε το δώρο Πάσχα ως όφειλε έως τη Μ. Τετάρτη 15/4, μεταθέτοντας παρανόμως την καταβολή του τον Ιούνιο.
Το 11,1% το 2,5% τηλεφώνησε για να καταγγείλει ευθέως πως ο εργοδότης επιβάλλει μονομερώς και παρανόμως άδειες άνευ αποδοχών. Το 5,5% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στην ομάδα της ΓΣΕΕ ανέφερε πως έχασε τη δουλειά του με διάφορα προσχήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν εργαζόμενους που απολύθηκαν σε κλάδους εκτός πληττόμενων ΚΑΔ ή εργαζόμενους που εξαναγκάστηκαν να προσυπογράψουν παραίτηση σε κλάδους όπου οι απολύσεις απαγορεύονταν.
σχόλια