Τα ελληνικά Airbnb παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης ως προς τη ζήτηση αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι για την ώρα σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες, με πολύ λίγες κρατήσεις να γίνονται από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Airbnb για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, Τζιάκομο Τροβάτο, πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με την ζήτηση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, που το 80% των επισκεπτών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα ήταν ξένοι ταξιδιώτες.
Οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση και κίνηση είναι η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη ενώ η Αθήνα ακολουθεί. Μικρότερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στα νησιά (π.χ Κρήτη και Κέρκυρα) καθώς φαίνεται πως οι επίδοξοι τουρίστες προτιμούν περιοχές με άμεση οδική πρόσβαση.
Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τροβάτο επισήμανε πως πριν την πανδημία, η ελληνική αγορά ήταν κυρίως διεθνής και 8 στους 10 επισκέπτες προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού - κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Βρετανία και τη Γαλλία. «Η εικόνα μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2020 συνηγορούσε υπέρ μιας αύξησης των διανυκτερεύσεων, σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση νέων κρατήσεων και ακυρώσεις υφιστάμενων κρατήσεων», εξήγησε ο κ. Τροβάτο.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν μαζί με τις ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα τον Μάρτιο και κλιμακώθηκε τον Απρίλιο που ουσιαστικά κατέρρευσε η αγορά. Από τις αρχές Μαΐου η εικόνα βελτιώνεται και οι νέες κρατήσεις διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες. Παράλληλα έχουν αυξηθεί τα διαθέσιμα ακίνητα κατά 4.000 από τα τέλη του 2019, και πλέον ανέρχονται σε 123.000.
Ο Τζιάκομο Τροβάτο σχολιάζει πως οι ιδιοκτήτες φαίνεται να ελπίζουν ότι η αγορά θα ανακάμψει σύντομα - κάτι που, όπως λέει, διαπιστώνει και η Airbnb. Οι κρατήσεις αφορούν κυρίως το αμέσως επόμενο διάστημα, καταδεικνύοντας πως οι περισσότεροι αποφεύγουν τον μακροχρόνιο προγραμματισμό. Tο 60% των κρατήσεων αφορά στον Ιούνιο, το 20% στον Ιούλιο και μόνο το υπόλοιπο 20% είναι μισθώσεις για την περίοδο από τον Αύγουστο και μετά.
Σε κάθε περίπτωση οι κρατήσεις προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες και, παρά τον κορωνοϊό, φαίνεται να προσεγγίζουν σχεδόν τα ίδια επίπεδα του εγχώριου ενδιαφέροντος που είχε καταγραφεί και πέρυσι. Ωστόσο παραμένει το δυσαναπλήρωτο κενό των επισκεπτών από το εξωτερικό.
«Οι Ελληνες ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές τους», ανέφερε ο κ. Τροβάτο, αλλά για να επιτευχθεί η ανάκαμψη, φαίνεται πως είναι απολύτως αναγκαίο να αυξηθούν και οι κρατήσεις από το εξωτερικό.
Για την ώρα μόνο από την Γερμανία εκδηλώνεται ενδιαφέρον, καθώς οι πολίτες κρατών όπως οι ΗΠΑ, που επέλεγαν τα περασμένα καλοκαίρια την Ελλάδα, είναι για την ώρα «μουδιασμένοι».
Στις αρχές Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόλυση σχεδόν του 25% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Καθώς η πανδημία πλήττει τις οικονομίες και τις αγορές σε 188 χώρες του κόσμου, η ψηφιακή πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα τόσο από τον την νόσο όσο και από τα περιοριστικά μέτρα και τον φόβο στον κλάδο του τουρισμού.
Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, ο Μπράιαν Τσέσκι ανακοίνωσε την απόλυση του 25% των περίπου 7.500 εργαζομένων παγκοσμίως. Η Airbnb απασχολεί υπαλλήλους σε 24 χώρες και οι περικοπές θέσεων αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρα τμήματα στην εταιρεία.
σχόλια