Airbnb σε πολυκατοικίες: Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για ένα θέμα που αφορά αμέτρητες υποθέσεις

Airbnb σε πολυκατοικίες: Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για ένα θέμα που αφορά αμέτρητες υποθέσεις Facebook Twitter
Νέα δεδομένα για το πλαίσιο λειτουργίας των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολυκατοικίες προκύπτουν από δύο αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις - EUROKINISSI
0

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν προσφάτως και αφορούν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα δημιουργούν νέα δεδομένα για το τι ισχύει σε σχέση με τις ενοικιάσεις καταλυμάτων, αλλά και τα προβλήματα συμβίωσης που αυτές μπορεί να προκαλέσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», όπως προκύπτει από τις εν λόγω αποφάσεις, δεν είναι εύκολη η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνον εφόσον το προβλέπει ρητώς ο κανονισμός της πολυκατοικίας.

Πριν από λίγες ημέρες, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών σχετικά με αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία της οδού Χέυδεν κατά ιδιοκτήτριας που μίσθωνε μέσω Airbnb το ακίνητό της, αθώωνε την τελευταία και της επέτρεπε να συνεχίσει κανονικά τη σχετική της δραστηριότητα.

Παρότι οι 12 ενάγοντες επικαλέστηκαν ζητήματα κοινής ησυχίας, ασφάλειας και φθοράς κοινόχρηστων χώρων, η ιδιοκτήτρια αντέτεινε πως στην αγγελία της είχε επισημάνει πως απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε ώρες κοινής ησυχίας και πως είχε δώσει ειδικό αριθμό με τον οποίο θα μπορούσαν να επικοινωνούν οι ιδιοκτήτες/ένοικοι σε περίπτωση όχλησης. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως ένα πάρτι που θορύβησε τους ενάγοντες ήταν μεμονωμένο περιστατικό ενώ δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με πειστήρια της εισόδου / εξόδου ξένων επισκεπτών με την επιβάρυνση του ανελκυστήρα ή την επισκευή της κλειδαριάς της εξώπορτας, δεδομένου ότι στο εν λόγω ακίνητο στεγάζονται πολλοί επαγγελματικοί χώροι, με πλήθος επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Στον αντίποδα, η δικαστική απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου που δεχόταν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία, απαγορεύοντας σε ιδιοκτήτρια τη συνέχιση μίσθωσης του ακινήτου της και επιβάλλοντάς της πρόστιμο 1.000 ευρώ για ενδεχόμενη παράβαση στο μέλλον.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση, παρά μόνη εκείνη όπου το διαμέρισμα διαφημίζεται και διατίθεται σαν ξενοδοχείο ή οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ