Αμαλιάδα - Γιαννόπουλος: «Μας πήρε τηλέφωνο για βοήθεια η 24χρονη το 2023»

Αμαλιάδα - Γιαννόπουλος: «Μας πήρε τηλέφωνο για βοήθεια η 24χρονη το 2023» Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος/ Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν το κακοποιητικό περιβάλλον που βίωσε η 24χρονη Ειρήνη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για τον θάνατο βρεφών στην Αμαλιάδα. Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, περιγράφει τις συνθήκες ως «φρίκη», με την Ειρήνη και τα αδέλφια της να υφίστανται συστηματική κακοποίηση από τον πατριό τους.

Ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από το 2015, όταν έγιναν οι πρώτες αναφορές για κακοποίηση της ανήλικης τότε Ειρήνης στην Αμαλιάδα. «Οι καταγγελίες ήταν τόσο σοβαρές που αποστείλαμε κατεπείγουσα αναφορά στην Εισαγγελία, κάτι που γίνεται εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι παρά τις αρχικές ενέργειες της Εισαγγελίας για την απομάκρυνση του κακοποιητικού προσώπου, η κακοποίηση φέρεται να συνεχίστηκε.

Για το τελευταίο τηλεφώνημα της 24χρονης στη ΜΚΟ, ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει πως «το μωρό βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας την ημέρα που μας κάλεσαν για βοήθεια. Παρά τις προσπάθειες, δυστυχώς, κατέληξε. Η γιαγιά, μαζί με την άλλη αδελφή του παιδιού, είχαν ζητήσει βοήθεια παλιότερα για τον μικρό, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται πως λειτουργούσε σε "αυτόματο πιλότο", χωρίς τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί» καταγγέλλοντας παράλληλα την κωλυσιεργία των αρχών. 

«Όταν ένα παιδί στερείται φροντίδας, αναζητά την προσοχή και την υποστήριξη από άλλες πηγές, κάτι που το καθιστά ευάλωτο σε άτομα με δόλιες προθέσεις, μια κατάσταση που βλέπουμε καθημερινά να επαναλαμβάνεται. Με τις διεθνείς επαφές και την τεχνολογία που διαθέτουμε, είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η διαιώνιση τέτοιων τραγικών περιστατικών. Αναμένουμε απαντήσεις, με την ελπίδα ότι θα μπει τέλος σε αυτήν την αλυσίδα θανάτων ανυπεράσπιστων παιδιών» σημειώνει. 

Αμαλιάδα: «Τα παιδιά αυτά είχαν εγκαταλειφθεί σε ένα περιβάλλον καταστροφικό»

Η Ειρήνη, σήμερα 24 ετών, είχε εξαφανιστεί το 2015, μια κίνηση που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ήταν «κραυγή βοήθειας». Ο ίδιος αναφέρει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες γνώριζαν την κατάσταση, ενώ οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στις αναφορές ήταν «σοκαριστικές». Ο πατριός της, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ήταν «ο κύριος παράγοντας του τεράστιου προβλήματος», κακοποιώντας την ίδια και τα αδέλφια της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» αποκάλυψε ότι η μητέρα της Ειρήνης είχε απομακρυνθεί σε άλλη χώρα, αφήνοντας τα παιδιά σε ένα περιβάλλον ακραίας παραμέλησης και κινδύνου. Ένα πρόσωπο που ενδιαφερόταν για τα παιδιά είχε προσπαθήσει να πάρει την Ειρήνη υπό την προστασία του, αντιλαμβανόμενο τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζούσαν. «Τα παιδιά αυτά είχαν εγκαταλειφθεί σε ένα περιβάλλον καταστροφικό», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το τραύμα δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική επιβίωση, αλλά επηρεάζει βαθιά και την ψυχολογική υγεία.

Το συγκλονιστικό ιστορικό κακοποίησης της Ειρήνης και των αδελφών της θέτει το ζήτημα των ελλείψεων στην κοινωνική πρόνοια και την ανάγκη αποτελεσματικής παρέμβασης σε περιπτώσεις σοβαρής ενδοοικογενειακής βίας.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM