Ο Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε νωρίτερα, τη σύμβαση για την αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ένα έργο ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, υλοποιείται ένα σύγχρονο πλέον Σύστημα Διαχείρισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης Επόμενης Γενιάς (112 – Next Generation Emergency Call Management System), μέσω του οποίου θα διατίθενται αναβαθμισμένες υπηρεσίες για την προστασία των πολιτών, όπως το ακριβές σύστημα γεωεντοπισμού, βιντεοκλήση, silent button, κατατάσσοντας την Ελλάδα σε χώρα υψηλής κατηγορίας πολιτικής ασφάλειας.
Μέσω του έργου Next Generation 112 αναβαθμίζεται, πιο αναλυτικά:
Η δυνατότητα πολυκαναλικής επικοινωνίας με όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η συνεργασία της Μονάδας 5 του ΕΣΚΕΔΙΚ με τους Φορείς Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών σε όλη την επικράτεια.
Το περιβάλλον επικοινωνίας, προσαρμοσμένο και στις ανάγκες των ΑμεΑ.
Το συγκεκριμένο λογισμικό θα υποστηρίζει:
- Ανοικτά/Τυπικά πρωτόκολλα επικοινωνίας και πλήρη αμφίδρομη διασύνδεση με υφιστάμενα και μελλοντικά συστήματα διαχείρισης περιστατικών των φορέων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές.
- Θα δημιουργηθούν νέα συστήματα άμεσης διασύνδεσης με τους άλλους φορείς (ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, ΛΣ) για την συντονισμένη διαχείριση περιστατικών. Ειδικότερα, το προτεινόμενο σύστημα θα υποστηρίζει πλήρως την υφιστάμενη λειτουργικότητα και θα διασφαλίζει νέες/αναβαθμισμένες λειτουργίες, όπως υπηρεσίες γεωεντοπισμού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές μεγάλων κατασκευαστών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, λειτουργικότητες μέσω κινητών τερματικών (έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablet), επικοινωνία σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής αλλά μόνο ασύρματο δίκτυο, σιωπηλή αναγγελία περιστατικού (Silent button) σε έκτακτες καταστάσεις (πχ ομηρεία), οδηγίες προστασίας ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται εκτός δικτύου.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, το αναβαθμισμένο πια σύστημα του 112 θα έχει επιπλέον δυνατότητες συμβατότητας με τη νέα τεχνολογία και θα δίνει τη δυνατότητα – διαδραστικότητα των πολιτών προς τις υπηρεσίες και των υπηρεσιών μεταξύ τους, σχεδιάζοντας ακριβώς μέσα από κλειστές πηγές και ανοιχτές πηγές την αντιμετώπιση ενός έκτακτου συμβάντος. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ συνεχίζει και υλοποιείται με αυτούς τους ρυθμούς», κατέληξε, ευχαριστώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας για την συνεργασία, καθώς, όπως, είπε, το ένα έργο παραδίδεται μετά το άλλο.