Την ανησυχία της για τα νέα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών στα ελληνικά και τα κροατικά σύνορα εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι αυτές οι αναφορές πρέπει να διερευνηθούν, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης στην Ελλάδα, για τέτοιες υποθέσεις.
Η Ίλβα Γιόχανσον δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τα νέα δημοσιεύματα περί παράνομων επαναπροωθήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και την Κροατία.
«Κάποιες αναφορές είναι σοκαριστικές και είμαι εξαιρετικά ανήσυχη. Σαφώς αυτό πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε η επίτροπος. «Φαίνεται να δείχνουν κάποια ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά σύνορά μας», συμπλήρωσε αναφερόμενη στα δημοσιεύματα.
«Φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για λάθος χρήση κονδυλίων της ΕΕ και σαφώς αυτό πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά», τόνισε η Γιόχανσον.
Στις δηλώσεις της- που έγιναν νωρίς το απόγευμα- σημείωσε ότι απόψε θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, όπως και με τον υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, τονίζοντας ότι θα συζητήσει μαζί τους αυτά τα δημοσιεύματα.
Η Ίλβα Γιόχανσον κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Μηταράκη ότι δεν είναι προτεραιότητα η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, όπως και να απαντήσει αν είναι πιο ανήσυχη για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Ναι, είμαι ακόμη πιο ανήσυχη μετά τις πρόσφατες αναφορές και πρέπει να διερευνηθούν», απάντησε. «Πήρα άλλο μήνυμα από την κυβέρνηση όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα, ότι πρέπει να συνεργαστούμε για τον μηχανισμό παρακολούθησης. Και για εμάς, στην Κομισιόν, αυτό παραμένει πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.
«Αυτές οι αναφορές βλάπτουν πραγματικά τη φήμη της ΕΕ. Δείχνουν ότι άνθρωποι πέφτουν θύματα βίας στα εξωτερικά σύνορά μας. Και αν αυτό είναι αλήθεια, είναι απολύτως απαράδεκτο, για αυτό είναι τόσο σημαντικό να διερευνηθεί», υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι η ΕΕ δεν έχει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. «Για αυτό πρότεινα να είναι υποχρεωτικό οι χώρες- μέλη να διερευνούν τέτοιου είδους αναφορές, γιατί η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να διερευνήσει τι συμβαίνει στα κράτη», συμπλήρωσε.
«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι ευθύνη των χωρών και κάνοντάς το αυτό θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Η απάντηση Μηταράκη στα δημοσιεύματα
Στο μεταξύ, με δήλωσή του, ο Νότης Μηταράκης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
«Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ.
«Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.