Ανταπόκριση από την Τουρκία

Ανταπόκριση από την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ανταπόκριση από την Τουρκία Facebook Twitter

 

Η δολοφονία ενός ακόμα νέου στην περιοχή Οκμεϋντάνι της Κωνσταντινούπολης την ημέρα της κηδείας του Μπερκίν Ελβάν  (μαζί με τον θάνατο ενός αστυνομικού στην Άγκυρα από που προκλήθηκε όπως ανακοινώθηκε από τα δακρυγόνα) σηματοδοτεί μια στροφή στην εξέλιξη των εσωτερικών εντάσεων στη χώρα. Αυτή τη φορά τα θύματα αυξήθηκαν κατά δύο, ωστόσο ήταν από την "άλλη πλευρά" καθιστώντας σαφές πως σε τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις  κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα έχει το μονοπώλιο του πόνου και της βίας.

Ο Μπουράκ Τζάν, 22 χρονών, σκοτώθηκε σε συγκρούσεις που ακολούθησαν την κηδεία του Μπερκίν Ελβάν. Την ευθύνη ανέλαβε μια παράνομη οργάνωση που ονομάζεται Επαναστατικό Λαϊκό Μέτωπο, η οποία δήλωσε ότι ο θάνατος του 22χρονου προήλθε από αντίσταση προς τους φασίστες πολίτες που τους επιτέθηκαν. Ομάδες εξτρεμιστών, οπαδών της κυβέρνησης, εμφανίστηκαν ήδη από την εποχή των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί και τρομοκρατούσαν ή επιτίθεντο σε πολίτες με μαχαίρια και ξιφολόγχες. Διάσημο έχει γίνει το βίντεο ενός άντρα που το καλοκαίρι κυνηγούσε διαδηλωτές με έναν μπαλτά, χωρίς η αστυνομία που ήταν εκεί να τον συλλάβει.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται πως έγινε και την Τετάρτη 12 Μαρτίου, μετά την κηδεία του άτυχου παιδιού, όταν ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον νεκρό αλλά και να εκφράσει τη οργή του για το θάνατό του. Μόνο που αυτή τη φορά το θύμα ήταν από τους επιτιθέμενους.

Ο πατέρας του Μπερκίν τηλεφώνησε στον πατέρα του νέου θύματος που την Παρασκευή κηδεύτηκε στην Τραπεζούντα, για να τον συλλυπηθεί, και συμφώνησαν να συναντηθούν όταν θα επιστρέψει ο δεύτερος στην Πόλη, ενώ είπαν πως δεν θέλουν κοινός πόνος τους να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο πατέρας του Μπερκίν Ελβάν ήταν τις τελευταίες μέρες καταπέλτης για τις ευθύνες της αστυνομίας και την αδιαφορία του κράτους στην περίπτωση του γιου του στις συνεντεύξεις που έδωσε και δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται για το θάνατό του Μπερκίν, αλλά και για το ότι δεν έχουν αποδοθεί  ως τώρα ευθύνες σε κανέναν. Η μάνα του το είπε ακόμα πιο ξεκάθαρα «Το παιδί μου δε μου το πήρα ο Αλλάχ, μου το πήρε ο Ερντογάν», αναγκάζοντας τον παρουσιαστή του καναλιού που διάβαζε τη δήλωση να αυτολογοκριθεί στον αέρα, σταματώντας την ανάγνωσή της.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιούλ, που συλλυπήθηκε επίσημα την οικογένεια του Μπερκίν και τον αντιπρόεδρο Αρίντς που το ψέλλισε, έστω, γενικολογώντας περί θυμάτων βίας και  νέων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη συμπάθειας για το θάνατο του εφήβου, σχολιάζοντας απλά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι η λίρα δεν επηρεάστηκε από τη είδηση του θανάτου του Μπερκίν, αλλά μετά από μια μικρή πτώση ανέκαμψε γρήγορα.

Τα κυβερνητικά μέσα προσπάθησαν να χαλκεύσουν και να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι δήθεν ο μικρός πήγαινε γυρεύοντας και επειδή αυτό δεν έπιασε τόπο βγήκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε προεκλογική ομιλία στην πόλη Γκαζιαντέπ, προσπάθησε να διαλύσει το κλίμα συμπάθειας που υπάρχει στην χώρα για τον Μπέρκιν, δυσφημώντας τον αμαυρώνοντας τη μνήμη του νεκρού παιδιού. Ο δεκατετράχρονος ήταν  τρομοκράτης μας λέει: « Πήρε από τρομοκρατικές συμμορίες τη μάσκα για το πρόσωπο, του έδωσαν και μια σφεντόνα. Στη τσέπη του βρέθηκαν μεταλλικές μπίλιες [για τη σφεντόνα]. Ένα τέτοιο παιδί ήταν» «Τι λένε ότι πήγαινε να πάρει ψωμί, καμία σχέση» κατέληξε, αναφερόμενος στο ότι ο δεκατετράχρονος (τότε) έφηβος χτυπήθηκε από ένα δακρυγόνο στο κεφάλι την ώρα που πήγαινε στο φούρνο για να αγοράσει  ψωμί .

Η δήλωση, όσο προκλητική και αν ακούγεται, έχει θετικό αντίκτυπο στον σκληρό πυρήνα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος που έχει συνηθίσει και θέλει τον αρχηγό του  σκληρό με πυγμή και αποφασιστικότητα. Οι ειδήσεις έδειχναν τον κόσμο να γιουχάρει μόλις άκουσε το όνομα του νεκρού παιδιού, το οποίο για πρώτη φορά ανέφερε δημοσια o κ.Ερντογάν. Συγχρόνως όμως η εμπρηστική αυτή δήλωση είναι άκρως διχαστική και εξοργίζει ένα πολύ μεγάλο, και σταδιακά αυξανόμενο πλέον, μέρος της κοινής γνώμης της χώρας.

Η ένταση αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις πολύ κρίσιμες δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου και φυσικά επηρεάζει το κλίμα αρνητικά. Φιλοκυβερνητικές πλευρές σχολίασαν ακόμα και την ημερομηνία του θανάτου του Μπερκίν ως ύποπτη, παίζοντας με τον πόνο των γονιών του παιδιού που πάλευε επί 269 μέρες για τη ζωή του. «Δεν είναι τυχαίο που πέθανε τώρα. Αν πέθαινε μετά τις εκλογές δεν θα γινόταν τίποτα» λένε.

Από την άλλη η ένταση στην κεντρική πολιτική σκηνή ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ανεβάσει πλέον στα ύψη τους τόνους με προσωπικές σκληρές επιθέσεις έναντι του πρωθυπουργού, τον οποίο στις ομιλίες του ουδέποτε αποκαλεί με την ιδιότητά του αυτή, αλλά με διάφορους άλλους χαρακτηρισμούς που συνήθως παραπέμπουν  ευθέως στις υποθέσεις διαφθοράς. « Να μας αποδείξεις ότι δεν είναι αλήθεια τα όσα ακούγονται κασέτες» λέει ο μέχρι τώρα χαμηλών τόνων και θεωρούμενος ως και υποτονικός αρχηγός του Ρεπουμπικανικού Κόμματος, αναφερόμενος στις γνωστές υποκλαπείσες συνομιλίες στις οποίες φέρεται ο πρωθυπουργός να ζητά από τον γιο του να κρύψει 1 δις ευρω που υπάρχουν στο σπίτι «Να μας αποδείξεις ότι είναι ψεμματα. Γιατί αν είναι αλήθεια πρέπει να παραιτηθείς ή να πάρεις το ελικόπτερο και φύγεις από τη χώρα»

 Η ίδια ώρα σύγκρουση του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν και του πρωθυπουργού Ερντογάν έχει γίνει  πλέον ανοιχτή, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Γκιουλέν λίγο ως πολύ ως πράκτορα ξένων δυνάμεων και συνωμότη, ενώ  ο Φετουλάχ είναι πλέον σαφές ότι έχει στρέψει όλη την επιρροή και τη δύναμη της οργάνωσής του εναντίον των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος και κλείνει το μάτι και προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Συγχρόνως οι αθρόες αποφυλακίσεις των υπόδικων ή πρωτόδικα καταδικασμένων για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα με επικεφαλής τον πρωην αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μπαστούγ, αλλάζουν τις  πολιτικές ισορροπίες, καθώς ο κ. Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα, προσεγγίζοντας τους στρατιωτικούς και άλλους  παλιούς του πολιτικούς αντιπάλους, για να αντιμετωπίσει μαζί τους τον πρώην σύμμαχο και νύν αντίπαλο, Φετουλάχ Γκιουλέν. Μέγας συμπαραστάτης σε αυτή τη φάση του κ Ερντογάν οι Κούρδοι, τουλάχιστον οι σουνίτες, οι οποίοι θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι οι δικές τους επιδιώξεις αναφορικά με το κουρδικό μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από μία ισχυρή κυβέρνηση του ΑΚΠ.

Η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και οι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις κάνουν το τοπίο θολό και δύσβατο για τον εξωτερικό παρατηρητή. Από την άλλη είναι ακριβώς αυτή η σύνθετη εικόνα που έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα να κατανοήσουμε ως επηρεαζόμενοι γείτονες αλλά και ως σκεπτόμενοι πολίτες.

Δείτε ακόμα

Χουριετ: Ο πόνος μας δεν είναι πολιτικό εργαλείο, λένε οι δύο πατεράδες

http://www.hurriyetdailynews.com/our-pain-is-not-a-political-tool-say-fathers-of-okmeydani-victims.aspx?pageID=238&nID=63596&NewsCatID=341

Ραντικάλ: Ερντογάν. Ο Μπερκίν Ελβάν ήταν αναμεμειγμένος με τρομοκρατικές οργανώσεις

http://www.radikal.com.tr/politika/erdogan_berkin_elvan_terorist-1181324

Der Spiegel

http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-erdogan-nennt-toten-15-jaehrigen-berkin-elvan-terrorist-a-958758.html

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Xιόνι σκέπασε τα χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM