Ιστορική ήταν η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου για τη συμπλήρωση δύο ετών από την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, καθιστώντας το Σύνταγμα σχεδόν απροσπέλαστο πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα του συλλαλητηρίου.
Κόσμος κατέφθανε πεζή από κάθε κατεύθυνση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι συρμοί του μετρό ήταν γεμάτοι από πολύ μακριά. Από τη Λεωφόρο Συγγρού, τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Ερμού, την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, κόσμος έφθανε διαρκώς προς το Σύνταγμα, γεμίζοντας κάθε σημείο.

Η σημερινή κινητοποίηση χαρακτηρίζεται χωρίς ιστορικό προηγούμενο τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η αστυνομία εκτιμά τον αριθμό των απεργών και διαδηλωτών σε περισσότερους από 170.000, ενώ όσοι βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας κάνουν λόγο για κατ' ελάχιστον 500.000 συμμετέχοντες.
«Δεν έχω οξυγόνο», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε και γράφτηκε στα περισσότερα πανό που κρατούσαν αγόρια και κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας. «Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, κανείς δεν έχει οξυγόνο», «Οργή», «Όλοι είμαστε στο ίδιο βαγόνι», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
Περίπου στις 11:00, ξεκίνησαν οι ομιλίες από τους διοργανωτές, που τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ενώ τον λόγο, εκ μέρους των συγγενών, πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού: «Μάρθη, μαζευτήκαμε εδώ για σένα και γι’ όσους δεν φτάσατε ποτέ», είπε ξεκινώντας, απευθυνόμενη στην κόρη της που σκοτώθηκε στα Τέμπη. «Ως μανάδες έχουμε χρέος να επιφέρουμε την ασφάλεια για τα παιδιά που είναι στη ζωή και αυτά που θα έρθουν στη ζωή», συνέχισε μεταξύ άλλων.
Ελάχιστα λεπτά μετά το τέλος των ομιλιών, ομάδες αγνώστων που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία, ξεκίνησαν να σπάνε μάρμαρα από τα πεζοδρόμια και να τα πετούν προς διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη Βουλή. Ακολούθησαν δεκάδες βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις στη Βουλή, ενώ άμεσα η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος να αρχίσει να διαλύεται. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν επί περίπου δύο ώρες και παρόλο που διαδηλωτές επιχείρησαν να επιστρέψουν στο Σύνταγμα, η μεγαλειώδης συγκέντρωση ολοκληρώθηκε εκεί.
Λίγο μετά τις 16:00, αρκετοί διαδηλωτές επέστρεψαν στο Σύνταγμα προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, με τη αστυνομία να προχωρά σε ρίψεις νερού, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι διαδηλωτές, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα, φώναζαν «δολοφόνοι» και «παραιτήσου».
Συνολικά 29 άνθρωποι -18 άνδρες και 11 γυναίκες- προσήλθαν (μέχρι και τις 17:00) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας με ελαφρύς τραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα. Στο κεφάλι τραυματίστηκε και ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ορέστης Παναγιώτου, από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης ενόσω κάλυπτε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Η αστυνομία προέβη εκ νέου σε χρήση χημικών στην οδό Πανεπιστημίου λίγο πριν τις 18:00 σε βάρος διαδηλωτών, χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια.