Η κοινωνία φώναξε δυνατά και ξεκάθαρα

Η κοινωνία φώναξε δυνατά και ξεκάθαρα Facebook Twitter
Από τη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα... EUROKINISSI
0

OI MEΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα ‒κανείς δεν θυμάται τόσο μαζικές διαδηλώσεις τα τελευταία πολλά χρόνια‒ απαίτησαν από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας, η οποία δεν έχει πειστεί ότι μετά τα Τέμπη έπραξε αυτά που έπρεπε και για να μη γίνουν ξανά και για να φωτιστούν τα αίτια και να αναζητηθούν όλοι, ανεξαιρέτως, οι υπεύθυνοι. 

Οι συγκεντρώσεις που, σύμφωνα με πολλούς, ήταν μεγαλύτερες και από εκείνες για τα μνημόνια, εκτός από οργή, είχαν και μεγάλη συγκίνηση. Η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση σήμερα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο αποτελεί ήδη πολιτικό ορόσημο, με συνέπειες που θα φανούν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε ότι οι εθνικές εκλογές του 2023 «αρχειοθέτησαν» πολιτικά τα Τέμπη, δεν μπορεί πια να αγνοεί άλλο αυτό το μέχρι πρότινος βουβό, αλλά τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε και σάρωσε όλη τη χώρα.

Παντού, σε κάθε πόλη, βγήκαν στους δρόμους άνθρωποι που δεν είχαν κατεβεί ποτέ ξανά σε διαδηλώσεις, ανάμεσά τους ακόμα και πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές. Όλοι ζητούσαν τις απαντήσεις που δεν έχουν πάρει, φωνάζοντας ένα δυνατό «ως εδώ».

Tίποτα δεν λειτουργούσε σωστά στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, καμία διαδικασία δεν τηρούνταν, κανένας έλεγχος και καμία ουσιαστική αξιολόγηση δεν υπήρχε, οι ξεπερασμένοι κανονισμοί δεν είχαν εναρμονιστεί με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά οι κυβερνώντες, παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωναν ότι τα τρένα ήταν ασφαλή.

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, επιβεβαίωσε πλήρως το σύνθημα των νέων που διαδήλωναν πριν από δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο έλεγε ότι «δεν ήταν η κακιά η ώρα, αλλά η κακιά χώρα» που το προκάλεσε. Σύμφωνα με το πόρισμα του του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, καμία διαδικασία δεν τηρούνταν, κανένας έλεγχος και καμία ουσιαστική αξιολόγηση δεν υπήρχε, οι ξεπερασμένοι κανονισμοί δεν είχαν εναρμονιστεί με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά οι κυβερνώντες, παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωναν ότι τα τρένα ήταν ασφαλή.

Όμως ούτε και μετά το δυστύχημα, όπως επιβεβαιώνει και ο επίσημος φορέας πλέον, έγιναν τα πράγματα σωστά. Οι αρχές και η κυβέρνηση δεν φρόντισαν να φυλαχθεί ο χώρος του δυστυχήματος με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα στοιχεία, γεγονός που εμπόδισε την έρευνα. Το επίσημο πόρισμα εκθέτει την κυβέρνηση και για τις δηλώσεις των στελεχών της που αρνούνταν το «μπάζωμα» και το χαρακτήριζαν θεωρία συνωμοσίας. Τεκμηριώνεται επίσημα πλέον πως έγινε χωρίς την έγκριση της ανακριτικής αρχής, με λάθος τρόπο και εμπόδισε την έρευνα, αλλά προσέβαλε και τους νεκρούς με τον τρόπο που έγινε.

Η κοινωνία φώναξε δυνατά και ξεκάθαρα Facebook Twitter
Kανείς δεν θυμάται τόσο μαζικές διαδηλώσεις τα τελευταία πολλά χρόνια... EUROKINISSI

Παρομοίως, κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα ειρωνεύονταν πραγματογνώμονες οικογενειών θυμάτων οι οποίοι αμφισβητούσαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης και εκτιμούσαν ότι υπήρξε κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό που την προκάλεσε, ενδεχομένως μη δηλωμένο. Τώρα, αυτό που τα κυβερνητικά στελέχη ειρωνεύονταν ως «ψεκασμένη θεωρία», το λέει ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης. Ο πρόεδρος Χρ. Παπαδημητρίου δήλωσε χθες πως μέσω προσομοίωσης κατέληξαν ότι «υπήρχαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού».

Οι υπουργοί μέχρι πρότινος αναπαρήγαν τις θέσεις της ελεγχόμενης και κατηγορούμενης Hellenic Train, παρουσιάζοντας την έκθεσή της ως αξιόπιστη, αλλά τώρα αυτή διαψεύδεται από το επίσημο πόρισμα.

Τα μέλη του του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης κατέρριψαν και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για τη σύμβαση 717 ως άσχετη με τα Τέμπη και την ασφάλεια του σιδηρόδρομου, επιχείρημα που χρησιμοποίησαν για να μην ελεγχθούν για τις ποινικές ευθύνες τους οι πρώην υπουργοί Μεταφορών.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για όλα αυτά που ξεκαθάρισαν μετά το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού και τα σαφή, αλλά θλιβερά συμπεράσματά του. Οφείλει να απαντήσει γιατί ισχυριζόταν όσα αβάσιμα υποστήριζαν τα μέλη της αλλά και γιατί είχε αφήσει τον σιδηρόδρομο σε αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση, η οποία είχε ως κατάληξη την τραγική απώλεια της ζωής 57 ανθρώπων. Αυτό βροντοφώναξαν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σήμερα, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται αν όλη η χώρα είναι σαν τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Ο πρωθυπουργός χθες, που δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα που όλοι ανέμεναν, ήταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την «εμβάθυνση των διμερών στρατηγικών σχέσεων», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Σήμερα έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στην ημέρα του δυστυχήματος, γράφοντας: «Εκείνο το βράδυ είδαμε το πιο άσχημο πρόσωπο της χώρας στον εθνικό καθρέφτη. Μοιραία ανθρώπινα λάθη ενώθηκαν με χρόνιες ανεπάρκειες του κράτους και εκτροχίασαν βίαια τις βεβαιότητές μας… Και αυτό, ακριβώς, δείχνει το μέγεθος της μάχης που έχουμε να δώσουμε μέχρι να νικηθεί το “βαθύ κράτος” του παρελθόντος».

Ποιοι ευθύνονται όμως για τις χρόνιες ανεπάρκειες του κράτους; Ποιο είναι αυτό το βαθύ κράτος; Καμία αυτοκριτική δεν υπήρξε στην ανάρτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσιάζει ως μότο της κυβέρνησής του τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Ήταν σαν να μην είχε καμία ευθύνη η κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου που τώρα αποκαλύπτεται, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, πριν από δύο χρόνια διαβεβαίωνε για την ασφάλειά του. Τον άνθρωπο αυτόν, που παραμένει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, χειροκρότησαν όρθιοι πριν από λίγο καιρό οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματός του, που φρόντισαν να τον απαλλάξουν από κάθε ποινική ευθύνη, εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη να τον ελέγξει, παρότι η ασφάλεια των δικτύων περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη καθήκοντα του υπουργού Μεταφορών και ενώ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος του για τη σύμβαση 717.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάει στη Βουλή και να μιλήσει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη, όπου θα απαντήσει υποχρεωτικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και στο σημερινό μήνυμα που του έστειλε η κοινωνία. Το αν το έλαβε ή όχι θα φανεί στην πράξη. 

Τα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα σήμερα και είχαν ως αποτέλεσμα να διαλύσουν πρόωρα μια μεγαλειώδη και συγκινησιακά φορτισμένη συγκέντρωση, την ώρα που ο κόσμος συνέχιζε να καταφθάνει μαζικά στο κέντρο της πόλης, δεν μείωσαν σε τίποτα το μεγάλο γεγονός που είχε ήδη συμβεί. Η αστυνομία δεν κατάφερε αυτό που είχε πει από πριν λίγες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «να διασφαλίσει ότι οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια και ειρήνη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να προσέλθουν, να συμμετέχουν και να αποχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια». Η κοινωνία, όμως, πρόλαβε και ακούστηκε δυνατά και ξεκάθαρα.

 
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ