Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο

Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο Facebook Twitter
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
2

Εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στρέφεται η Διεθνής Αμνηστία για το πλωτό φράγμα που ανακοινώθηκε ότι θα τοποθετηθεί στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ώστε να εμποδίσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το «πλωτό προστατευτικό σύστημα» μη στρατιωτικών προδιαγραφών, θα έχει μήκος 2.700 μέτρα και η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης φτάνει τα 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το πλωτό φράγμα αποτελεί «μέρος μιας συνολικής πολιτικής προστασίας των συνόρων». 

Σχολιάζοντας το σχέδιο, η Διεθνής Αμνηστία, μέσω του Μάσιμο Μοράτι, Διευθυντή Έρευνας για την Ευρώπη, καταγγέλλει ότι : «Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την άφιξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις ακτές της και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτούς που αναζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια».

«Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ικανότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που επιχειρούν την επικίνδυνη θαλάσσια διέλευση στη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες και να διασφαλίσει ότι αυτό το σύστημα δεν κοστίζει περαιτέρω ζωές», προσθέτει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Μηταράκης είχε υπογραμμίσει ότι «θα προχωρήσουμε σε οτιδήποτε μας επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως «ό,τι μέσο μας δίνει η διεθνής νομοθεσία, θα το εφαρμόσουμε με γνώμονα την προστασία της ζωής στη θάλασσα». Για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει ζητήσει διευκρινίσεις και η Κομισιόν.

 

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ειχα ενα φιλο-γνωστο ο οποιος παλιοτερα ηταν στο Βρετανικο στρατο. Ειχε υπηρετησει στα συνορα κρατων για ενα μικρο διαστημα οπου υπηρχε θεμα προσφυγων.Αρκετα συνομοσιωλογος και μερικες φορες ειχαμε αντιθετες αποψεις.Αυτο που μου ειχε πει ομως ειναι το εξης: ολες αυτες οι οργανωσεις που κοβοντε για τους μεταναστες, ουσιαστικα εχουν μια μεγαλυτερη ατζεντα, η οποια εχει να κανει με μετακινηση πλυθησμων, και δημιοτυργια φτηνου εργατικου.Τωρα, δε θελω να πιστεψω οτι ισχυει αυτο. Παρολαυτα, υπαρχει οντως εκθεση στον ιστοτοπο των Ηνωμενων Εθνων στην οποια εξεταζοταν η ιδεα οτι για την παταξη της υπογενητικοτητας σε Ευρωπαικο επιπεδο, θα βοηθουσε ενα μεταναστευτικο ρευμα.Ο καθενας μπορει να ψαξει και να βγαλει τα δικα του συμπερασματα..
«Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την άφιξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις ακτές της..."Έχει υπογράψει κάποια συμφωνία η Ελλάδα να αφήσει αφύλακτα τα σύνορά της και να μπαίνει όποιος θέλει μέσα; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερωθούμε ως πολίτες. Διαφορετικά, προς τι ο λιθοβολισμός της Ελλάδας για μια προσπάθεια (που θα είναι και ατελέσφορη, γιατί ένας τόσος μικρός φράκτης είναι σταγόνα στο Αρχιπέλαγος των συνόρων μας), για κάτι που εδώ και χρόνια έχουν εφαρμόσει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες;