Μύκονος: Αντιδράσεις για μεγάλο σχέδιο επένδυσης στο Αγράρι

Αντιδράσεις για μεγάλο σχέδιο επένδυσης στο Αγράρι Facebook Twitter
0

Οι αυθαιρεσίες και ο κατασκευαστικός πυρετός στη Μύκονο καλά κρατούν, όμως τις τελευταίες ώρες επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των κατοίκων σχετικά με ένα νέο επενδυτικό πρότζεκτ που πρόκειται να υλοποιηθεί στο νησί.

Παρά το ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την έκδοση όλων των οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, η εξαίρεση που άφησε το υπουργείο για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και προωθούνται μέσω των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) έχει φέρει αναστάτωση στο Αγράρι.

Οι ντόπιοι στο Αγράρι έχουν αγανακτήσει διότι όπως λένε, το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που πρόκειται να χτιστεί θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο της παραλίας, η οποία όπως λένε είναι ένα από τα τελευταία μέρη στο νησί, όπου οι λουόμενοι μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο για να απλώσουν την πετσέτα τους και να απολαύσουν το μπάνιο τους, ή ακόμα κι αν θέλουν να δεσμεύσουν μία ξαπλώστρα σε ένα από τα μαγαζιά της παραλίας, δεν χρειάζεται να δώσουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται σε άλλα μέρη της Μυκόνου.

Το επενδυτικό σχέδιο συμφερόντων της εταιρείας Southrock και προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 82 κλινών και 12 επιπλωμένων κατοικιών, συνολικού εμβαδού 16 στρεμμάτων σε μια έκταση 193 στρεμμάτων που καταλήγει στη θάλασσα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε αυτό το σχέδιο συμβάλλει στην τσιμεντοποίηση, υπερβολική τουριστικοποίηση και καταστροφή του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Στο πρόσφατο ρεπορτάζ της LiFO το οποίο αναπαρήγαγε και το Protagon.gr, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η κατάσταση με τις αυθαιρεσίες στο «νησί των ανέμων», καθώς παρά τα όποια μέτρα είχαν λάβει η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να σταματήσουν οι καταπατήσεις, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ. Τρανό παράδειγμα το «Principote de Mykonos», του οποίου η άδεια είχε αφαιρεθεί. Μολαταύτα η κατάσταση στον Πάνορμο παραμένει ίδια καθώς οι θηριώδεις κατασκευές δεν έχουν φύγει από την παραλία. Αλλά και στα Κανάλια, οικόπεδο χτίστηκε ολόκληρο, λες και μιλάμε για κάποιο κτίσμα της Αθήνας, ενώ και στην Άνω Μερά «ξεφύτρωσαν» οικήματα, που κατά συνήθη πρακτική σε λίγο καιρό πιθανώς να εξελιχθούν σε σπίτια. Οι αστυνομικοί είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν με δεδομένο ότι στο ΑΤ Μυκόνου έχουν απομείνει μόνο 20 υπάλληλοι και αδυνατούν ακόμη και να ελέγξουν πιθανές καταγγελίες αφού στο νησί ανθούν οι τσιλιαδόροι που δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο στις οικοδομές, εκτός κι αν είναι εισαγγελικός λειτουργός ή έχει εντολή εισαγγελέα. Ένα ερώτημα, εκτός των πολλών άλλων, είναι για ποιο λόγο έχουν ατονήσει οι έλεγχοι που αν ήταν συστηματικοί θα μπορούσαν να έχουν φρενάρει την αδήλωτη εργασία που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι ο κανόνας στις περισσότερες οικοδομές της Μυκόνου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ