Σύμφωνα με την ανταπόκριση του EurActiv, η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα είναι διχασμένη σχετικά με ένα σχέδιο νόμου που εισήγαγε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση των αυξανόμενων ρατσιστικών επιθέσεων στην καταχρεωμένη χώρα.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι «εκείνοι που δημόσια, προφορικά είτε δια του τύπου ή του διαδικτύου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, προκαλούν ή υποκινούν βία κατά ομάδας ή προσώπου με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό», μπορεί να φυλακιστούν για διάστημα έως έξι έτη και απειλούνται με πρόστιμο μέχρι € 20.000.
Η κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνει, την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) το κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) του Ρουπακιώτη.
Νέα Δημοκρατία: Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ικανοποιητικό
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει να δυσαρεστήσει την δεξιά πτέρυγα των υποστηρικτών της ΝΔ, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, στενός συνεργάτης του Σαμαρά, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν ήδη στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι «μόνο κάποιες μικρές τροποποιήσεις απαιτούνται», αλλά όχι ένας νέος νόμος.
Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
"Η θέση μας είναι σαφής: Είναι απαραίτητο να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρατσιστικής βίας και θα θέσει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών", δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία οτι κλείνει το μάτι στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις.
«Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο εμποδίζει την υποβολή του αντι ρατσιστικου νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι άλλοι δύο εταίροι του κυβερνητικου συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων.
«Το νέο σχέδιο νόμου στοχεύει στην καταπολέμηση του φυλετικού μίσους και της νεοναζιστικής βίας ... όλα τα πολιτικά κόμματα που σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, έχουν την ευθύνη για τη θέσπιση και την εφαρμογή του νόμου ... Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι μέρος οποιουδήποτε είδους μικροκομματικών παιχνιδιών», ανέφερε δήλωση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο παρελθόν είχε υποβάλει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.
"Το νομοσχέδιο ... αποτελεί υποχρέωσητης χώρας μας και πρέπει να είναι παρούσα στο θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος. Η δημοκρατία εκτός από ανοχή έχει επίσης κανόνες. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους", δήλωσε πρόσφατα ο Φώτης Κουβέλης, αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς,.
Χρυσή Αυγή, μια «ντροπή» για την Ελλάδα και την ΕΕ
Εν τω μεταξύ, η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2012 δείχνει μια αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα.
Αναφέρει επίσης καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας.
Σύμφωνα με το Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, ο John Dalhuisen της Διεθνούς Αμνηστίας κατονόμασε την Χρυσή Αυγή ως μια «φασιστική οργάνωση» που ενθαρρύνει τη χρήση βίας.
«Είναι ντροπή για την Ελλάδα και την ΕΕ», δήλωσε.
Μετάφραση: LEFTeria-news
σχόλια