Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας όσον αφορά υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση Δημοσίου δικαίου, είναι αντισυνταγματικό.
Η απόφαση αφορά την πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο Τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011) και την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:
«Δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η πρόβλεψη στο νόμο της υποχρεωτικής και χωρίς προηγούμενη κρίση του υπαλλήλου από υπηρεσιακό συμβούλιο, αποχωρήσεως του με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας, έστω και αν αυτός είναι μεγάλος, όπως είναι η 35ετής υπηρεσία».
«Δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμιτός σκοπός της αναδιοργανώσεως των δημοσίων υπηρεσιών και της ορθολογικής διαχειρίσεως της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης, να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομακρύνσεως υπαλλήλων από την υπηρεσία με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση και η κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις οποίες κατείχαν οι αποκρινόμενοι, να επέρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της απομακρύνσεως».
Αξίζει να σημειωθεί πως η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο: εξαιτίας παύσης μετά από δικαστική απόφαση και εξαιτίας αποχώρησης λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Εντωμεταξύ, να θυμίσουμε πως η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσει έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
σχόλια