Καθηλωμένα θα παραμείνουν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων στον χώρο των μεταφορών.
Όπως είχε ανακοινωθεί, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ ενώ, σήμερα το πρωί, και οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην απεργία και έτσι δεν θα κινηθούν ούτε τα τρένα ή ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός»
Ειδικά για σήμερα, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος για το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων και στις λεωφορειολωρίδες. Στην απεργία συμμετέχει επίσης η ΠΕΝΕΠ και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στον Πειραιά, στη Ραφήνα και στο Λαύριο.
Δύο συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο κέντρο της πρωτεύουσας - αυτή του ΠΑΜΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 στα Προπύλαια και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, που θα ξεκινήσει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης
Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως τις 15:00.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με τον νέο νόμο διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντι-ασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».
Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες "εργατοπατέρες" του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ» που έχουν αιτήματα εκτός λογικής.
σχόλια