Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.
Την ανακοίνωση εφαρμογής του μέτρου έκανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.
Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, 5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανησυχητικά σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονιστεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές.
Ο πρόεδρος τηε ΔΕΗ διευκρίνισε ότι η μείωση δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους. Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεται θέμα παράτασης. Η έκπτωση του 15%, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί ένδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της ΔΕΗ και του ενδιαφέροντος για στήριξη των επαγγελματιών και της απασχόλησης.
Στη σημερινή συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε, ακόμη, τα εξής:
«Η ΔΕΗ θα κάνει το παν, προκειμένου η αποζημίωση που θα λάβει για τον ΑΔΜΗΕ, να είναι δίκαιη και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μην υποστεί απώλειες.
Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς, που γίνεται με υποχρεωτική απώλεια μεριδίου από τη ΔΕΗ, να αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και να μην καταλήξει στην απώλεια των καλύτερων πελατών της ΔΕΗ. «Αντιμετωπίζουμε», όπως είπε, «πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες με σοβαρές δυσκολίες διαχείρισης». Παράλληλα, συνεχίζεται η προεργασία για τη διαμόρφωση συμπράξεων και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων παραγωγής.
Στην Αλβανία, το ενδιαφέρον κατ' αρχήν αφορά υδροηλεκτρικά, καθώς η γειτονική χώρα έχει πλούσιο υδροδυναμικό, αλλά έχει και ανάγκες για θερμική παραγωγή. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη γειτονική χώρα, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε η διοίκηση και είχε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.
Είναι ανάγκη να προχωρήσει με επιστημονικό τροπο και με όρους αγοράς ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τις υπηρεσίες ευελιξίας που θα παρέχουν, όπως, επισης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δωρεάν χορηγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας.