Απόφαση ΚΑΣ: Θα γίνει αυτοψία στα δεκαώροφα ξενοδοχεία που κρύβουν την Ακρόπολη

Απόφαση ΚΑΣ: Θα γίνει αυτοψία στα δεκαώροφα ξενοδοχεία που κρύβουν την Ακρόπολη Facebook Twitter
1

Αυτοψία αποφασίστηκε για τα δεκαώροφα που κατηγορούνται πως κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης απόφάσισε το ΚΑΣ.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΚΑΣ αποφάσισε να γίνουν δύο αυτοψίες, στο οικόπεδο επί της συμβολής των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι, για το οποίο υπάρχει απόφαση κατασκευής εννιαώροφου κτιρίου, καθώς και στο ακίνητο επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπου έχει ανεγερθεί δεκαώροφο ξενοδοχείο.

Ο σκοπός είναι να εξεταστούν τα ύψη σε σχέση με τις εγκρίσεις και την προσβολή του μνημείου της Ακρόπολης.

Πρόσφατα σημειώθηκαν κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής -και διαμαρτυρίες του Τύπου- εναντίον της ανέγερσης υψηλών κτηρίων πέριξ του βράχου, που κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισαν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να διαφυλαχτεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι, καθώς και η πρόθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νότια της Ακρόπολης.

Στα παραπάνω εντάσσεται η επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, καθώς και η εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του οικοπέδου επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση συζητήθηκε εκ νέου σήμερα στο ΚΑΣ, μετά την αίτηση που υπέβαλαν κάτοικοι της περιοχής ως προς τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία αφορούσε την ανέγερση 9όροφου κτηρίου-ξενοδοχείου με τρία υπόγεια (συμπεριλαμβανομένου κλιμακοστασίου και πέργκολας). Όπως έγινε γνωστό, στην «αίτηση θεραπείας» αναφέρεται κατά κύριο λόγο ότι η ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (31,70 μ. σε μια περιοχή με τη συμπαγή πολεοδομική μάζα να μην υπερβαίνει τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός «τείχους» δεκαόροφων κτηρίων προς τον ιερό βράχο

.

Το δεύτερο ακίνητο, επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού (συνολικού ύψους μαζί με την απόληξη του κλιμακοστασίου περίπου τα 37 μ.) επανεισήχθη με αναπομπή στο ΚΑΣ, μετά από εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία σχετικά με τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υποβλήθηκε προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ τελική μελέτη ανέγερσης της οικοδομής, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Ο παραπάνω όρος συμπεριλαμβανόταν στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του Δεκεμβρίου 2013 και στην Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε.

Όπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, οι δύο οικοδομές βρίσκονται εκτός των ζωνών των υψών της Ακρόπολης που ελέγχει το ΥΠΠΟΑ. «Στο ΚΑΣ έρχονται τέτοιες υποθέσεις για την περιοχή νοτίως της Ακρόπολης -σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1975- μόνο σε σχέση με ανασκαφική έρευνα, και σε αυτό δίδεται βαρύτητα εφόσον είναι σε περιοχή εκτός ελέγχου υψών. Μετά από έρευνα στα αρχεία της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε ήρθε στο ΚΑΣ για εξέταση το θέμα των όρων δόμησης και του ύψους των νέων οικοδομών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών. Ουδέποτε εισήχθη το θέμα έστω μόνο του ύψους για μια συνολική ρύθμιση», σημείωσε η κυρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Ωστόσο, η ίδια, επισημαίνοντας τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί λόγω της εξαιρετικής σύμπνοιας και συμπόρευσης των Υπουργείων ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΝ, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των ευαίσθητων πολιτών στην προστασία του ιστορικού περιβάλλοντος, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελέγχου στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας». Γι' αυτό και όπως ενημέρωσε, ζήτησε «από την αρμόδια ΔΙΠΚΑ την επεξεργασία και την εισαγωγή στο Συμβούλιο συνολικής πρότασης θέσπισης ηπιότερων όρων δόμησης και ύψους σε σχέση με τον αρχαιολογικό - ανασκαφικό έλεγχο στο ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης, μνημείο παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και, όπως πάντα τονίζουμε, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα».

Η αυτοψία στα δυο ακίνητα θα γίνει τη Δευτέρα 4η Μαρτίου.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχα την τύχη να κληρονομήσω ακίνητο σε γνωστό νησί του Ανατολικού Αγαίου. Κατά τη διαδικασία αποδοχής, έπρεπε να δώσει το "πράσινο φώς" η τοπική εφορία αρχαιοτήτων. Το χτισμένο το 1970 σπίτι είχε απόληξη κλιμακοστασίου (3x2 m) στην ταράτσα κατά 40cm υψηλότερη από αυτό που περιέγραφε η πολεοδομική άδεια. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της πολεοδομίας, τα παραδοσιακά κτίσματα (στα οποία εμπίπτει και το δικό μου) δεν έχουν ορατή απόληξη κλιμακοστασίου στην ταράτσα, και αυτό έρχεται σε δυσαρμονία με το περιβάλλον. Σημειωτέον, το σπίτι μου δεν περιβάλλεται από άλλες κατοικίες και δεν κρύβει την θέα κανενός. Είναι ένα μοναχικό σπίτι σε παραθεριστικό οικισμό....Σεβάστηκα την απόφαση, πλήρωσα πρόστιμο, με αρκετό οικονομικό κόστος μείωσα το ύψος της απόληξης και συμμορφώθηκα με τις υποδείξεις...Για να κληρονομήσω το σπίτι που άφησαν οι γονείς μου...Τώρα πώς θα αισθανόσασταν εσείς στη θέση μου;Λέμε τώρα...