Αποκλεισμένα παραμένουν χωριά στην Εύβοια - Ευρεία σύσκεψη για τα καιρικά φαινόμενα

Αποκλεισμένα παραμένουν χωριά στην Εύβοια - Ευρεία σύσκεψη για τα καιρικά φαινόμενα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Περισσότερα από 20 μηχανήματα επιχειρούν από χθες το πρωί στην ευρύτερη περιφέρεια της Κύμης Ευβοίας, που παραμένουν αποκλεισμένα αρκετά χωριά από την πυκνή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών. Όπως σημείωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακορείο 104,9 fm», ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας, Γιώργος Κωστόπουλος, εκτός από 20 μηχανήματα της Περιφέρειας είναι σε λειτουργία δύο ακόμη του Στρατού, ενώ άλλα τρία ερπυστριοφόρα είναι καθ΄οδόν.

 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο λιμάνι, δηλαδή μέχρι το λιμάνι της Κύμης, την παραλία της Κύμης ο δρόμος είναι ανοιχτός» σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διάνοιξη προς την Κύμη, είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι με έντονες κλίσεις και πολλή χιονόπτωση, η χιονόπτωση μία ξεκινάει μία σταματάει, η Πυροσβεστική είναι μαζί μας, πάρα πολλά μηχανήματα δουλεύουν σε όλα τα χωριά, όμως το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο. Έχουμε αρκετά χωριά που ακόμη δεν τα έχουμε απεγκλωβίσει».

 

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας, στην παραλία της Κύμης το χιόνι είναι στους 80 πόντους. «Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν πριν 30- 40 χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι σημειώνονται κάποιες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επιτόπου και αποκαθιστούν τα προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει τηλεφωνική επαφή και κατοίκων των αποκλεισμένων χωριών για την περίπτωση που χρειάζεται μεταφορά ασθενών.

 

Μάχη με τον χιονιά στη Σαμοθράκη

 

Ο παγετός εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα στον Έβρο, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου παραμένει καλυμμένο με χιόνι, με το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό) να παραμένει ανοιχτό, ενώ οι σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι και αύριο κλειστές μετά τις σχετικές αποφάσεις των δημάρχων.

 

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και η πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.

 

Στο νησί της Σαμοθράκης, όπου εξακολουθεί να χιονίζει, ο δήμος καλείται για τέταρτη φορά το φετινό χειμώνα να αντιμετωπίσει μόνος τα παρελκόμενα των έντονων χιονοπτώσεων. Σε μία άνιση μάχη, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, καθώς στη φαρέτρα του δήμου υπάρχουν μόλις τέσσερα μηχανήματα και ένα μισθωμένο από την Περιφέρεια, έλλειψη χειριστών και γενικότερα προσωπικού αλλά κυρίως χρημάτων που δυσχεραίνει ακόμη και την κάλυψη των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των μηχανημάτων.

«Κρατάμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο με τις δικές μας πενιχρές δυνάμεις και έχουμε επωμισθεί, λόγω γεωγραφίας, όλο το βάρος του αποχιονισμού, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας», σημειώνει ο κ. Βίτσας, ο οποίος προχωρά στην περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του δημοτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. «Αντιδήμαρχος χειρίζεται μέρα και νύχτα το αποχιονιστικό, ο υδραυλικός του δήμου -που τώρα έχει και την ευθύνη των ζημιών που η παγωνιά προκάλεσε στο δίκτυο ύδρευσης- είναι ο χειριστής του εκσκαφέα-φορτωτή και φυσικά δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει τις όποιες ζημιές γιατί προτεραιότητα είναι ο αποχιονισμός, ένας εργάτης καθαριότητας χειρίζεται ένα μικρό φορτωτή εντός οικισμών, ο ηλεκτρολόγος οδηγεί το φορτηγάκι και δύο εργάτες καθαριότητας, από τους τρεις που έχουμε, ρίχνουν αλάτι, ενώ ο μοναδικός χειριστής του δήμου οδηγεί το γκρέιτερ (ισοπεδωτήρα)». Επισημαίνει πως μέχρι στιγμής υπάρχει η άμεση επέμβαση του δήμου όμως «έχουμε εξαντλήσει το προσωπικό μας που δουλεύει νυχθημερόν και ήδη τα καύσιμα όλου αυτού του διαστήματος είναι πολλά και το κόστος το επωμιζόμαστε εμείς, ο πιο ανίσχυρος ως προς τις υποδομές και την οικονομική δυνατότητα δήμος της Περιφέρειας».

 

Όσον αφορά στη συνδρομή και τη στήριξη από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) και κατ' επέκταση Περιφέρειας, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού διευκρινίζει πως εκτιμά τη μίσθωση του ενός μηχανήματος και του ιδιώτη χειριστή από την Περιφέρεια, ωστόσο αναφέρει πως καλύπτει μόνο το 10-15% των υφιστάμενων αναγκών. Κατανοεί ότι η Περιφέρεια στην οποία έχει απευθυνθεί, βάση νόμου «δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα, ίσως όμως μπορεί να μας βοηθήσει (με την εκπόνηση για παράδειγμα μελετών), ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις δύο χειριστών και 4-5 εργατών, τους οποίους διαφορετικά δεν μπορούμε να πληρώσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει κατ' επανάληψη σταθεί αρωγός αναλαμβάνοντας την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη Σαμοθράκη, προσφέροντας πολύτιμη συνεργασία και ουσιαστική έμμεση οικονομική βοήθεια.

 

Ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνει πως καταλαβαίνει τα όποια αδιέξοδα δημιουργούνται λόγω νομοθεσίας αλλά και της ιδιαίτερης γεωγραφίας, σημειώνει ωστόσο πως είναι άδικο γι' αυτόν τον τόπο να μην υπάρχει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη διαπίστωση των όποιων κωλυμάτων, μια συνεννόηση που θα δείχνει ενδιαφέρον ουσιαστικό και όχι μια επιδερμική προσέγγιση και οχύρωση πίσω από εκφράσεις περί νομικών αδιεξόδων. «Στο δημότη που έχει ανάγκη μπορώ να πω ότι δεν προβλέπει ο νόμος να βοηθηθείς; Ότι ο καθαρισμός του χιονιού δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του δήμου; Αυτό το ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε στον ειδικό σχεδιασμό της Π.Ε.και της Περιφέρειας. Από την Περιφέρεια θέλουμε στήριξη στο βαθμό που είναι επιτρεπτός, να βγάλουμε το νησί από το αδιέξοδο των υποδομών, να το βγάλουμε από τον 19ο αιώνα και να το πάμε στον 21ο. Δεν ζητούμε υπερφίαλα πράγματα. Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες μας».

 

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εδώ και μόλις δύο μήνες περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, καθιστά σαφές πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για κάθε δήμο και καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πάντα στο πλαίσιο που επιτρέπει ο νόμος. Στη βάση αυτή δηλώνει πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

 

Κλειστά τα σχολεία σε Βόλο, Σκόπελο και Αλόννησο

 

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του δήμου Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Επίσης, αύριο θα είναι κλειστά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σκόπελο και την Αλόννησο.


 

Ευρεία σύσκεψη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα

 

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα σύμφωνα με ανακοίνωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις. Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νικόλαου Τόσκα. Συμμετείχαν επίσης, ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο ΓΓ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος και επιχειρησιακά στελέχη.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποτιμήθηκε θετικά η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ορισμένες περιοχές. Ιδιαίτερα καλή αξιολογήθηκε η συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, η οποία συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, με τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, σε σχέση με την ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια του μηχανισμού. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες και οι τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, των οποίων η θέση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ορισμένα σημεία.

 

Ακόμη, επισημάνθηκαν οι περιοχές, όπου διαπιστώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, (με την Αλόννησο και την Κύμη να έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης), συμφωνήθηκε κατανομή δυνάμεων ανάμεσα στις υπηρεσίες και αναφέρθηκαν οι άμεσες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία το επόμενο χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε επίσης, ότι υπό αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, έως και πρωτόγνωρες για συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας, η συνεργασία των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ανάγεται σε παράγοντα καθοριστικής σημασίας.

 

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνδρες και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δυνάμεις του Στρατού, των ΟΤΑ και εξοπλισμός του ιδιωτικού τομέα. Μόνο η ΕΛΑΣ, χρησιμοποίησε το τελευταίο εορταστικό τριήμερο 1.132 αξιωματικούς, 4.767 τροχονόμους, 2.393 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 49 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες και 170 ακόμη αστυνομικούς.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: «Του λένε ότι θα σκοτώσουν τον πατέρα του», καταγγέλλει ο πατέρας του 10χρονου που υπέστη bullying

Ελλάδα / Πάτρα: «Του λένε ότι θα με σκοτώσουν», καταγγέλλει ο πατέρας του 10χρονου που υπέστη bullying

«Το είπε στον δάσκαλο, είπε ότι δεν είδε κάτι» πρόσθεσε ο πατέρας του αγοριού, οι συμμαθητές του οποίου πέρασαν μια σακούλα στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής 
LIFO NEWSROOM