Αρχαιολόγοι: Απεργία ως την Παρασκευή- Κατά του νόμου για την αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στα μουσεία

Αρχαιολόγοι: Απεργία ως την Παρασκευή- Κατά του νόμου την αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε απεργία - αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν από σήμερα έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε όλη τη χώρα.

Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στην αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στα Μουσεία και υλοποιώντας την απόφαση του της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους από την 10η Φεβρουαρίου καλούν σε αποχή- απεργία από τα καθήκοντά τους τα μέλη που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τα έργα ΕΣΠΑ και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι με τις μέχρι τώρα κινήσεις του Συλλόγου «δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη και θυμίσαμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία βασίζεται πρώτα από όλα στο έμψυχο δυναμικό της, το οποίο οφείλει να σέβεται κάθε πολιτική ηγεσία. Κατεβάζουμε τα μολύβια και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.»

Συμπληρώνουν δε, ότι «με τον Ν. 5021/2023, τον οποίο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή, η κυβέρνηση θέλει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας. 

»Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσείων με εμπορευματική λογική, με στόχο το οικονομικό κέρδος, την αύξηση εισιτηρίων, την κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, ενώ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Μουσεία αντιστέκονται. Ήρθε η σειρά των πολιτών να αντιδράσουν.
 
«Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν« σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι Αρχαιολόγοι. «Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους μας.»
 
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Αρχαιολόγων θα συμμετάσχουν απόψε στη συναυλία διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών στις 4 μμ στο Ρεξ ενώ την Τετάρτη θα συμμετέχουμε στην παγκρήτια πορεία για την προάσπιση της υγείας και όλων των κοινωνικών αγαθών στο Ηράκλειο.

Τι ζητούν οι αρχαιολόγοι

Στα αιτήματα τους περιλαμβάνεται η «κατάργηση των άρθρων και του νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον οποίο αποκόπτονται τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα με κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια προσώπων άσχετων με την αρχαιολογία και τη μουσειολογία.
 
Ζητούν ακόμα την άμεση διενέργεια κρίσεων σε θέσεις ευθύνης Διευθυντών και αμέσως μετά Τμηματαρχών, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών μας, στις Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ και την επαρκή χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι ζητούν να καλυφθούν τα κενά κενών όλων των ειδικοτήτων των υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων μας.

Τα μέλη του Αρχαιολογικού Συλλόγου ζητούν επίσης από την κυβέρνηση την θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου - βαθμολογίου, την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, την καταβολή της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης στους υπαλλήλους που εργάζονται πέραν του νόμιμου ωραρίου τους  στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και την καταβολή της επιπλέον αμοιβής του άρθρου 24 του νόμου 4940/2022 (ΦΕΚ 112/Α/14-6-2022) στους υπαλλήλους των ΓΔΑΠΚ και ΓΔΑΜΤΕ του ΥΠΠΟΑ που υλοποιούν και εποπτεύουν έργα μέσω αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, σύμφωνα με το ΠΔ 24/2019, τον Ν. 4858/21, τις Υπουργικές Αποφάσεις Αυτεπιστασίας και τις Αποφάσεις ορισμού ομάδων επιβλεπόντων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM