Τη δράση που απαιτείται για το μεταναστευτικό αλλά και την κλιματική κρίση επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υποδεχόμενος τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
«Σας υποδεχόμενα με αισθήματα αδελφοσύνης και τιμής», επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υποδεχόμενος τον Ποντίφικα, ενώ στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του για την ευαισθησία που δείχνει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
«Αναγνωρίζω τη μεγάλη προσφορά σας στην ενσωμάτωση και την υποδοχή τόσο προσφύγων κατά τα τελευταία έτη. Όμως, αισθάνομαι ταυτοχρόνως την ανάγκη να επισημάνω μαζί με εσάς ότι οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Εάν η παγκόσμια κοινότητα, οι ηγέτες των ισχυρών κρατών, οι διεθνείς οργανισμοί, δεν λάβουν τολμηρές αποφάσεις, «η συνεχώς απειλούμενη παρουσία των απροστάτευτων προσφύγων γυναικών και των παιδιών θα συνεχίζεται αυξανόμενη παγκοσμίως. Τα αυτονόητα δικαιώματα στην παιδεία, τη θρησκευτική ελευθερία, την ισότητα, θα συνεχίσουν να υποσκάπτονται», υπογράμμισε.
«Αρκετά πια με τα όμορφα λόγια. Οι συνάνθρωποί μας στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα αναγκαστούν να φύγουν και δυστυχώς να εργαλειοποιηθούν από κράτη, όπως συστηματικά γίνεται από τη γειτονική μας Τουρκία. Αναγκαζόμενοι να βρουν ασφαλείς χώρους, πιθανόν να οδηγηθούν σε συγκρούσεις, πολιτικές ή θρησκευτικές», επεσήμανε ακόμη.
«Χρέος μας λοιπόν αποτελεί να σταματήσουμε τη μεταναστευτική ροή εν τη γενέσει της. Τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στον χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία στη Γλασκώβη «απογοήτευσε» το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων. «Στο περιβάλλον όμως δεν χωρούν συμβιβασμοί. Το μεγάλο αυτό δώρο του Θεού απειλείται και αν δεν αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες, το ζοφερό μέλλον είναι μπροστά μας», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να καταδικάσουν μαζί αυτή τη «μυωπική πολιτική» των «ηγετών- κρατών, ισχυρών στην παραγωγή ενέργειας». «Δεν αρκεί να προβάλλεται μόνο ο πλούτος, το κέρδος και οι εύκολες λύσεις. Δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε ρηχά επιχειρήματα για δήθεν απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής», επεσήμανε και κάλεσε τον Ποντίφικα να αναλάβουν από κοινού δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να αφεθούν στην αδιαφορία και να θεωρηθούν μόνον ως βάρος για να σηκώσουμε ή, ακόμη χειρότερα, να το μεταβιβάσουμε σε κάποιον άλλο».
Επίσης, μεταξύ άλλων, ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα καθολικών, για πράξεις και επιλογές προερχόμενες -όπως είπε- μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, που «μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία». Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ποντίφικας επισήμανε ότι με ντροπή τα αναγνωρίζει αυτά και αισθάνεται «την ανάγκη να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς».