ΚΙΝΗΣΗ

Αυξημένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στον Έβρο καταγγέλουν οι κυνηγοί

Αυξημένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στον Έβρο καταγγέλουν οι κυνηγοί Facebook Twitter
3

Τη συνδρομή του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα και σε ποιμενικούς σκύλους κτηνοτρόφων, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου, ζητά με επιστολή του ο κυνηγετικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης.


Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το δασαρχείο Σουφλίου διευκρινίστηκε ότι από το 2014 ο κυνηγετικός σύλλογος καταγγέλλει τις βίαιες επιθέσεις των λύκων, προσκομίζοντας μάλιστα ως αποδεικτικά φωτογραφίες των νεκρών ζώων από τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί μόνο το κεφάλι. Σύμφωνα με το δασαρχείο άμεσα έγινε η υπηρεσιακή ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, για να λάβουν την απάντηση ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και ως εκ τούτου η μόνη ενέργεια που μπορεί να γίνει είναι σύσταση στους κυνηγούς και κτηνοτρόφους να λάβουν μέτρα προστασίας των ζώων τους.


Ως προς την αιτιολόγηση του φαινομένου, το δασαρχείο εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται στη μείωση των κοπαδιών της περιοχής, καθώς η κτηνοτροφία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επλήγη σοβαρά από τις ζωονόσους, γεγονός που οδήγησε τους λύκους να αναζητήσουν αλλού τροφή.


Από την πλευρά του ο κυνηγετικός σύλλογος ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω επιθέσεις τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις καθώς οι λύκοι κατεβαίνουν πλέον κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε καλλιέργειες γεγονός που εντείνει την ανησυχία τους και δημιουργεί φόβους ακόμη και για μελλοντικές επιθέσεις σε ανθρώπους.

Aναλυτικά η επιστολή των κυνηγών:

Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας μεταφέρουμε την ανησυχία του κυνηγετικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής μας και να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυνηγετική κοινότητα, τις συχνές επιθέσεις λύκων.
Τον τελευταίο καιρό ο σύλλογος μας γίνεται αποδέκτης και καταγράφει έντονα παράπονα κυνηγών, τα κυνηγόσκυλα των οποίων έχουν δεχτεί επίθεση από λύκους. Επίσης πολλά και έντονα είναι και τα κρούσματα που αναφέρονται από κτηνοτρόφους της περιοχής μας, οι ποιμενικοί σκύλοι των οποίων δέχτηκαν επίσης επίθεση από λύκο. Η συχνότητα δε των επιθέσεων αυτών είναι πλέον τόσο μεγάλη και δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στον κυνηγετικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας.
Παρά το γεγονός ότι και παλιά υπήρχαν λύκοι στην περιοχή μας, ουδέποτε είχαμε αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως τις επιθέσεις των λύκων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες κυνηγετικές περιόδους. Ο αριθμός των λύκων έχει αυξηθεί ραγδαία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η συμπεριφορά τους είναι ασυνήθιστη, καθώς έχουν κατεβεί πολύ χαμηλά και δεν διστάζουν να πλησιάσουν ακόμη και κατοικημένες περιοχές και να επιτεθούν ακόμη και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Οι επιθέσεις δε που έχουν αναφερθεί σε κυνηγόσκυλα είναι αποκρουστικές ως προς την αγριότητα τους, καθώς οι λύκοι κατασπαράζουν ολόκληρα τα κυνηγόσκυλα αφήνοντας μόνο το κεφάλι. Οι συνέπειες πάλι των επιθέσεων είναι σοβαρότατες για τους κυνηγούς - ιδιοκτήτες των σκύλων, που όχι μόνο βιώνουν την συναισθηματική απώλεια του κυνηγόσκυλου τους, αλλά επιβαρύνονται και οικονομικά για την αντικατάσταση του και την εκπαίδευση του νέου σκύλου, ενώ το ίδιο φυσικά δυσβάστακτες είναι οι συνέπειες των επιθέσεων των λύκων και στους κτηνοτρόφους.
Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι το πρόβλημα των λύκων στην περιοχή μας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την Πολιτεία, πριν να γίνουμε μάρτυρες επίθεσης ακόμη και σε άνθρωπο.
Πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν τα «οικολογικά κλισέ» δεκαετιών, που θέλουν το λύκο ως απόλυτα προστατευόμενο είδος. Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι φωνές διαμαρτυρίας, να καταγραφεί η προβληματική συμπεριφορά των λύκων και να χαραχθεί από το Υπουργείο σας μια γραμμή διαχείρισης των μεγάλων αυτών σαρκοφάγων, ώστε να πάψουν να αποτελούν διαπιστωμένο κίνδυνο για κυνηγετικούς και ποιμενικούς σκύλους και «δυνητική απειλή» για τους ανθρώπους.
Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος μας, ανταποκρινόμενος στην υποχρέωση του να συνδράμει τους κυνηγούς και την πολιτεία στην ασφαλή άσκηση της θήρας και στην διαχείριση της χλωρίδας και πανίδας, αλλά και να συμπαρασταθεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, που επίσης δοκιμάζεται, καλεί το Υπουργείο σας να προβεί σε συστηματική καταγραφή των λύκων και να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσήκουσα διαχείριση του είδους.
Με την βεβαιότητα ότι το Υπουργείο σας θα λάβει σοβαρά υπόψη του την παρούσα επιστολή και την αγωνία του κυνηγετικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής μας, που μεταφέρεται με αυτήν, αναμένουμε τις ενέργειες σας και σας δηλώνουμε ότι, όπως πάντα, ο Σύλλογος μας θα είναι αρωγός της Πολιτείας σε εκσυγχρονισμένες και στοχευμένες δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων της θήρας και της συνολικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΕΡΖΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΒΡΥΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑΛΕΙ.

3

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM
Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM