Αυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών ζήτησε ο Κουρουμπλής

Αυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών ζήτησε ο Κουρουμπλής Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία των μεταναστών μέσω των μηχανισμών της Ε.Ε. κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας υπουργός Υγείας στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.


«Καλούμε τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν ευθύνη για συμμετοχή στην κατανομή του βάρους. Υπ' αυτή την έννοια καλώ τους συναδέλφους υπουργούς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου στο πλαίσιο της πρότασης για τη μετεγκατάσταση να δίνεται προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως υπουργοί Υγείας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν σχετικά, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεξήχθη συζήτηση για τη νομοθετική πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Ξεχωριστή θέση στη ατζέντα κατείχε η σπουδαιότητα της διάστασης της Υγείας στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση, ενώ ακολούθησε ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Μείζον θέμα η υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας αρχικά εκ μέρους των τεσσάρων κρατών της Ε.Ε., Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Κύπρου -όπως του ζητήθηκε από τους ίδιους- ευχαρίστησε την προεδρία για τη θετική εξέλιξη που έλαβε η πρωτοβουλία των εν λόγω χωρών στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας, να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών, στην Ημερήσια διάταξη της σημερινής τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου.
Στη συνεχεία, ανέφερε ότι έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο την πρόταση της Επιτροπής, να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, το μεταναστευτικό με έμφαση στη μετεγκατάσταση.


Αναφερόμενος στο σχέδιο των 10 σημείων της Ε.Ε., τόνισε ότι «αν και είχαμε επικροτήσει το εν λόγω σχέδιο, εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τη μη συμπερίληψη σε αυτό τη διάσταση της Υγείας. Για το λόγο αυτό από κοινού με τους συναδέλφους μου από την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα απευθύναμε επιστολή προς τους Επιτρόπους Βιτένις Αντρουκάιτις και Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην επαναληφθεί η παράλειψη αυτή στην πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα σχετικά με τη Μετανάστευση. Η προσπάθειά μας απέφερε καρπούς".


Στην πρόταση της Επιτροπής η οποία παρουσιάστηκε στις 13 Μαΐου, πράγματι υπάρχει αναφορά στην Υγεία, με την Επιτροπή να προτείνει την διάθεση 60 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.


"Το συγκεκριμένο ποσό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς δεν διατίθεται μόνο για την Υγεία» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε ότι από την αρχή του έτους ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν, χωρίς επίσημα έγγραφα στη Ελλάδα ανήλθε σε 60.000 άτομα. Οι 46.000 εξ αυτών εισήλθαν μέσω θαλάσσης, έναντι 6.500 το 2014, δηλ. αύξηση 700%, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου, αναμένεται σημαντική αύξηση της ροής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση
Το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε, είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση. Υπογράμμισε δε, ότι «η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές Υγείας των χωρών υποδοχής να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε άμεσο ιατρικό έλεγχο των προσφύγων και να παράσχουμε την ενδεδειγμένη για την υγεία τους φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τη δημόσια Υγεία».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι για τον έλεγχο της κατάστασης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να ελέγξουμε υγειονομικά την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και το βάρος για το σύστημα Υγείας δυσβάσταχτο, ξεπερνώντας την ικανότητά του να ανταποκριθεί, ιδιαιτέρως σε περίοδο οικονομικής ανέχειας. Οι υποδομές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν, ενώ οι ανάγκες σε υγειονομικό δυναμικό και άλλους πόρους είναι πολύ μεγάλες.


Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας. Για το λόγο αυτό επικροτούμε τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης, έστω μερικής λύσης, δια της οδού της μετεγκατάστασης. Θέλουμε, όμως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η διάσταση της Υγείας, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση προς ενίσχυση των συστημάτων Υγείας των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση και μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης και των βαρών ανάλογα με τους πόρους κάθε χώρας.

Απαιτείται καταμερισμός ευθύνης σε επίπεδο πόρων και παροχής υγειονομικής φροντίδας. Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα και στις ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά και εγκύους».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καιρός: Φεύγει ο αντικυκλώνας, έρχεται η ψυχρή λίμνη με βροχές - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Ελλάδα / Καιρός: Φεύγει ο αντικυκλώνας, έρχεται η ψυχρή λίμνη με βροχές - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Ο τεράστιος αντικυκλώνας που υπήρχε πάνω από την Ευρώπη φαίνεται πως ήδη έχει καταρρεύσει - Έρχονται χαμηλότερες πιέσεις με τη μορφή αποκομμένης ψυχρής λίμνης
LIFO NEWSROOM
Ο απολογισμός για την ελληνική κτηνοτροφία μετά τον Daniel, την πανώλη και την ευλογιά

Ελλάδα / Ο απολογισμός για την ελληνική κτηνοτροφία: Πόσα αιγοπρόβατα θανατώθηκαν λόγω πανώλης, ευλογιάς και Daniel

Εν αναμονή των αποζημιώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπολογίζεται ότι τους τελευταίους 14 μήνες έχουν χαθεί περί τα 158.000 αιγοπρόβατα
LIFO NEWSROOM