Κρίσιμη είναι η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως διανύουμε μια διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από το Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, τόνισε.
«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες» είπε. Συμπλήρωσε πως η νόσος έχει πλέον περάσει στους νέους και, σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, εκτίμησε πως «θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά».
Πότε πρέπει να γίνει το τεστ
«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν» σημείωσε, προσθέτοντας πως, αν θέλουν να κάνουν τεστ, πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.
Για τα σχολεία είπε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.
σχόλια