Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση με την οποία δίνει προθεσμία τριών μηνών για να κατεδαφιστούν οι δύο όροφοι του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens BC» των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη στην περιοχή Μακρυγιάννη, οι οποίοι, λόγω ύψους, κρύβουν τη θέα προς την Ακρόπολη.
Το εν λόγω ξενοδοχείο, μετά την ανέγερση των δύο ορόφων, έχει συνολικό ύψος 36,5 μέτρων, την ώρα που το ανώτατο όριο στην περιοχή είναι τα 24 μέτρα καθώς βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Αυτό έχει ως συνέπεια το ΣτΕ να πιέζει για να γκρεμιστούν οι δύο επίμαχοι όροφοι, με την εν λόγω απόφαση να πιέζει τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβουν δράση.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, το ΣτΕ επανέρχεται σε προηγούμενη απόφασή του με βάση την οποία πρέπει να κατεδαφιστούν «άμεσα» οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ανακληθούν με ορθό τρόπο οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που αφήνουν «παραθυράκι» για την επιχείρηση, αλλά και να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του από το υπουργείο Τουρισμού ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις και να εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου, με την οποία δίνεται προθεσμία τριών μηνών για να εκπονηθούν ειδικές μελέτες για την κατεδάφιση των δύο ορόφων, ενώ η νέα συνεδρίαση για την υπόθεση ορίστηκε για τις 28 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία που δίνει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το χρονικό των αντιδράσεων
Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο των αδελφών Ευμορφίδη ξεκίνησαν με την ανέγερσή του το 2017, οπότε και η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, η Μπλε Κέδρος, ύστερα από αναθεώρηση της άδειας δόμησης αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες επέκτασης του ξενοδοχείου, αν και βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Η άδεια που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν έλαβε ποτέ την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, το οποίο ορίζει ανώτατο ύψος για την περιοχή της Ακρόπολης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι από το 2021 έχουν προσφύγει σε νομικά μέσα για να γκρεμιστούν οι επίμαχοι δύο όροφοι που «κόβουν» τη θέα στην Ακρόπολη.
Αν και το ΣτΕ από το 2019 έκανε λόγο για «παρατυπίες», σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ο Δήμος Αθηναίων «διευκόλυνε» τη λειτουργία μέσα από μια ειδική ρύθμιση, επιβάλλοντας μόνο ένα χρηματικό πρόστιμο προς την ιδιοκτησία του καταλύματος.
Εμπλέκοντας σειρά κρατικών φορέων για την τροποποίηση της άδειας δόμησης και την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης, που θα σημάνει προσωρινό λουκέτο για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, το ΣτΕ καλεί τώρα τον Δήμο Αθηναίων να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση και να ακολουθήσει τους κανονισμούς του ΚΑΣ, αλλιώς προειδοποιεί με χρηματικά πρόστιμα και κυρωτικά μέτρα.
«Ο Δήμος Αθηναίων όφειλε να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την οικοδομική άδεια, να χαρακτηρίσει αυθαίρετες και κατεδαφιστέες όλες τις κατασκευές που υπερβαίνουν το ύψος των 24 μέτρων και να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφιση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του πως ο Δήμος Αθηναίων το 2020 είχε προχωρήσει στη «μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας που είναι ανυπόγραφη και δεν φέρει ημερομηνία έκδοσης, άρα είναι ανυπόστατη». Με την απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι δινόταν περιθώριο μιας εβδομάδας στον δήμο να επανεκδώσει την άδεια ανάκλησης, με αναδρομική όμως ισχύ και όχι υπό τη μορφή ορθής επανάληψης. «Η ανακλητική πράξη πρέπει να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που είναι αρμόδια για την ταχεία εκτέλεση κατεδάφισης», επισημαίνεται ειδικότερα.
Επίσης, γίνεται λόγος περί αναντιστοιχίας αποφάσεων του δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού ως προς το ύψος των κτιρίων - το πρώτο ανακαλούσε τις κατασκευές άνω των 27 μέτρων, το δεύτερο άνω των 24 - κάτι που οδήγησε την εταιρεία «Μπλε Κέδρος» να προσφύγει σε Διοικητικό Εφετείο και ΣτΕ, για να σταματήσει την κατεδάφιση.
Ωστόσο, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία συμμόρφωσης μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Σημειώνεται πως τη διαδικασία της κατεδάφισης, που κρίνεται «πολύπλοκη», θα αναλάβει το Σώμα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μετά την κατεδάφιση των τμημάτων κατασκευών που ξεπερνούν τα 24 μέτρα, θα είναι η δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας για να τοποθετηθούν στο δώμα οι βοηθητικές κατασκευές. Τέλος, η Επιτροπή καλεί το υπουργείο Τουρισμού να ανακαλέσει, μερικώς, την άδεια λειτουργίας ως προς το τμήμα του ξενοδοχείου άνω των 24 μέτρων.
Καθαίρεση ορόφων για το ακριβότερο ακίνητο της Coco-Mat
To «Coco-Mat Athens BC» είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, προσφάτως εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία αποτίμησης του ακινήτου διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 22% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 36 ακίνητα, οκτώ από τα οποία είναι ξενοδοχεία.
Τα ξενοδοχεία της Μπλε Κέδρος αντιστοιχούν στο 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου της και αποφέρουν το 67% των εσόδων. Μάλιστα, στην οδό Φαλήρου σχεδιάζει να λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο σε ακίνητο ιδιοκτησίας της, το οποίο σήμερα είναι γκαράζ.
Μέσα στο καλοκαίρι απέκτησε άλλα δύο ακίνητα μέσω πλειστηριασμών. Πρόκειται για ένα τουριστικό συγκρότημα στο Ρίο 23 στρεμμάτων και ένα βιομηχανικό ακίνητο στη Μεταμόρφωση. Στην εισηγμένη Μπλε Κέδρος ο Πολ Ευμορφίδης κατέχει το 37,51% και ο αδελφός του, Μιχάλης, το 37,81%, όντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Πληροφορίες από protothema.gr