Τους εργαζόμενους ηλικίας από 55 ετών και άνω θα αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορά τους εργαζόμενους που έχουν λιγότερα από 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, θέτει ως κίνητρο για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» αυτό σημαίνει ότι για όσους εργαζόμενους απέχουν έως και 5 χρόνια από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι, εκτός από ένα εύλογο μπόνους αποχώρησης (της τάξης των 15.000 ευρώ), θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών. Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα.
Η ΔΕΗ μετά από υπολογισμούς, έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από τη σύνταξη αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση. Το κόστος, μάλιστα, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια. Για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι θα «περισσέψουν» από τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων αλλά και κινητικότητας, συνολικά, σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Η γενική φιλοσοφία είναι να υπάρξει άρση των σχετικών περιορισμών, ώστε να διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων και να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, θα επιτρέπονται πλέον οι εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο.
Με πληροφορίες από Έθνος της Κυριακής
σχόλια