Δεν δέχεται το υπουργείο την έρευνα της Greenpeace για φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Δεν δέχεται το υπουργείο την έρευνα της Greenpeace για φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
9

«Εσφαλμένα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε η Greenpeace για ανίχνευση καρκινογόνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά. Το Υπουργείο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως «τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:  «Εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή.

Επίσης εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Εσφαλμένα θεωρείται η ουσία flufenoxuron που ανιχνεύτηκε σε δείγμα μήλου ως προστατευτικό του ξύλου των δένδρων, καθώς πρόκειται για φυτοπροστατευτική ουσία που επιτρέπονταν να χρησιμοποιείται στα μήλα μέχρι 31-12-2012 και τα μήλα του δείγματος δεν διευκρινίζεται αν ήταν περσινής εσοδείας.

Εσφαλμένα στοχοποιούνται οι κατ΄ εξαίρεση άδειες διάθεσης στην αγορά, αφού σε κανένα από τα δείγματα δεν υπήρξε υπέρβαση ή παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο οποίο να χορηγήθηκε κατ΄ εξαίρεση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών. Εντοπίστηκαν ίχνη diphenylamine σε συγκέντρωση κατά πολύ μικρότερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων σε μήλα Ελληνικής και Ισπανικής προέλευσης.

Εσφαλμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει(!) τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργεί εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα διοικητικές κυρώσεις σε εξακόσιες σαράντα δύο (642) περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εισαγωγής φυτικών προϊόντων που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατόν εξήντα τριών χιλιάδων και διακοσίων ευρώ (1.163.200 €)».

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ισόβια και χρηματική ποινή 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Ισόβια και χρηματική ποινή 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες

Το κύκλωμα του οποίου ο 70χρονος φέρεται πως ήταν ο «εγκέφαλος» φαίνεται πως βρισκόταν πίσω από μεταφορές κοκαΐνης συνολικού βάρους άνω των 700 κιλών
LIFO NEWSROOM
Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των τριών συλληφθέντων από το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων

Ελλάδα / Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των τριών συλληφθέντων από το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για άλλες σχετικές κατηγορίες
LIFO NEWSROOM
Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Απ' την μια η Μανωλάδα, απ την άλλη η Greenpeace, τι θα γίνει μόνοι μας θα τα φάμε όλα αυτά τα φρούτα και λαχανικά που παράγουμε? Ευτυχώς το Υπουργείο έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους θέση.
Πάντως οι ''ειδικοί'' μέχρι στιγμής επί των οικολογικών ζητημάτων έχουν εγκρίνει το χρυσορυχείο στις Σκουριές, έχουν ζητήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού, την ποινικοποίηση όσων σπόρων δεν εγκρίνει η Ε.Ε. και οι πολυεθνικές και πάρα πολλά άλλα. Οι γεωπόνοι, άνεργοι οι περισσότεροι, καταλήγουν να πουλάνε φυτοφάρμακα αντί να ελέγχουν τους αγρότες. Και ο κόσμος απλά απαξιεί να ασχοληθεί με τί βάζει στο πιάτο του και σε αυτό των παιδιών του και μετά αναρωτιέται από που προέρχονται οι καρκίνοι σε νεαρές ηλικίες. Κάθε χρόνο ξεσπά ένα νέο σκάνδαλο και όμως κανείς δεν κάνει επανάσταση για τα δηλητήρια που υποχρεωνόμαστε να τρώμε, αλλά για την μείωση του μισθού του. Για άλλη μια φορά το μικρό υπερκαλύπτει το τεράστιο. Οι τελευταίοι επαναστάτες δεν είναι οι αριστεροί πια, αλλά οι έχοντες οικολογική συνείδηση.Και εννοείται πως δεν πιστεύω λέξη από όσα λέει το υπουργείο και οποιοδήποτε υπουργείο!
Αν αυτό το λές ειρωνικά, θα ήθελα να σε ενημερώσω οτι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΌΎΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΕΣΕΝΑ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΆ ΠΟΥ ΘΑ ΨΩΝΊΣΕΙΣ ΦΡΟΎΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΆ, ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΑ ΠΙΟ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΧΩς ΣΗΜΑΔΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΓΙΑ ΦΟΡΕΜΑ.Υ.Γ. ΕΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΜΟΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
Το σχόλιο ήταν ειρωνικό ως προς το υπουργείο. Δεν αμφισβητώ την επιστήμη του καθενός και την ευσυνειδησία του, αλλά την πολιτική αυτού του κράτους, που κάθε άλλο παρά αξιόπιστη είναι σε πλήθος ζητημάτων. Αλήθεια, πόσες φορές το κράτος αποσιώπησε ή πρωτίστως δεν πήρε μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων; Και παρεπιπτόντως, το να αντιπαραβάλλεις τους βομβαρδισμούς με τη δράση της Greenpeace είναι τουλάχιστον άστοχο.
Τίνα σχολιάσει κανείς για την Greenpeace. Ας μας πεί τί δράσεις έκανε κατα τη διάρκεια των βομβαρδισμών της πρωην Γιουγκοσλαβίας με απεμπλουτισμένο ουράνιο, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη?.Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, έχει πολλές παραμέτρους, αλλα όσον αφορά το θέμα διάθεσης και χρήσης φυτοπροστατευτικών προιόντων, οι κανόνες διάθεσης και χρήσης έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηροί. Κανένας απο τους επαγγελματίες δεν διανοείται να ρισκάρει την καριέρα του (Γεωπόνοι), ή την παραγωγή του (Γεωργοί). Η προσπάθεια εμπεδωσης οικολογικής συμπεριφοράς, και κατ ελάχιστον δυνατον χρήση φυτοπροστατευτικών προιόντων είναι καθημερινή προσπάθεια. Η αλλαγή παλιών νοοτροποιών είναι δύσκολη και θέλει δουλειά. Ο ρόλος των Γεωπόνων είναι καθοριστικός, και απολύτως απαραίτητος προς την κατευθυνση αυτή.
Αφού είσαι γεωπόνος,όπως λες,θα ήξερες ότι πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα τα οποία εισάγουν με ομιχλώδεις διαδικασίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,όπως Τουρκία και Ρωσία,απλά γιατί εκεί είναι πιο φτηνά.Επίσης,το ότι εσύ μπορεί να είσαι ευσυνείδητος,δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι έλεγχοι που γίνονται από το υπουργείο είναι ελάχιστοι και συνήθως μετά από καταγγελίες καταναλωτών.Άσε που πολλοί γεωπόνοι θα έκαναν πρόθυμα τα στραβά μάτια σε κάποια παραβίαση,με το κατάλληλο αντίτιμο.Τώρα,το αν έχει δίκιο η Greenpeace ή όχι δεν το ξέρω,αλλά στα μάτια μου μάλλον είναι πιο αξιόπιστη από ένα υπουργείο που το πρώτο του μέλημα είναι ο καθησυχασμός του καταναλωτή παρά η προστασία του.