Διαδοχικοί σεισμοί στην Εύβοια- Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Διαδοχικοί σεισμοί στην Εύβοια- Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων Facebook Twitter
Φωτ.: evima
0

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων έχουν ακολουθήσει το χρονικό διάστημα μετά τον πρωινό σεισμό στην Εύβοια

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό που σημειώθηκε στην Εύβοια, κι ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική, ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Κατζούρης σημείωσε πως το επίκεντρο ήταν 12χλμ από το Μαντούδι σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κουνιόμασταν πάνω κάτω». «Τα σχολεία είναι έξω όλα, ο κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε. 

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,2 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ήταν 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου στην Εύβοια, αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 8:33 σημειώθηκε νέος σεισμός στην Εύβοια. Αυτή τη φορά ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 12,2 χλμ. και το επίκεντρο ήταν 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Λιμνιώνα. 

Υπήρξαν επίσης 2 μετασεισμοί ισχύος 3 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα ο πρώτος και 14,2 ο δεύτερος. Στη συνέχεια καταγράφηκαν μικρότερης εμβέλειας μετασεισμοί της τάξης των 2,6 , 2,1, 2.2 και 2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. 

Στο μεταξύ σχετικά με τους μετασεισμούς ο Άκης Τσελέντης εκτιμάει πως μπορεί να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα κάποιος μεγέθους 4 - 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων».

Σεισμός στην Εύβοια: Τι ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας , καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, σχολιάζοντας τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αττική, και μάλιστα ακολουθήθηκε και από ένα μετασεισμό της τάξη των 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, «αλλά σε χαμηλά επίπεδα», ωστόσο εκτίμησε πως πιθανόν αυτός να ήταν ο κύριος σεισμός. 

«Πριν 15 χρόνια είχαμε αντίστοιχο σεισμό.  Πριν από 2 χρόνια είχαμε στο ίδιο σημείο 4.8 Ρίχτερ. Συγκεντρώνουμε τα δεδομένα για να δούμε τι γίνεται»

Είπε πως η περιοχή αποτελεί μια μεγάλη τεκτονική δομή «η οποία ωστόσο δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, δίνει μικρούς σεισμούς».

Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως ο ΟΑΣΠ ελέγχει την κατάσταση σε συνεργασία με το υπουργείο και τους δήμους . «Θα δούμε πως μπορεί να εξελιχθεί. Είναι πάρα πολύ νωρίς να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός τόνισε: «Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς, άρα υπάρχει πιθανότητα να είναι η οροφή αυτός ο σεισμός».

Ζήτησε τέλος από τους κατοίκους της περιοχής  να αποφεύγουν τις παλιές κατοικίες και κάποια σημεία στο οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως σεισμός σημειώθηκε στην Εύβοια, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,2 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ήταν 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου στην Εύβοια, αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

«Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.  

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το 5,1 ήταν η κυρία σεισμική δόνηση. «Με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Στην περιοχή αυτή δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία» δήλωσε από την πλευρά του ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM