Διάταξη ν/σ ανοίγει το δρόμο για τον διορισμό πτυχιούχων κολεγίων στην ελληνική εκπαίδευση

Διάταξη ν/σ ανοίγει το δρόμο για τον διορισμό πτυχιούχων κολεγίων στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter
Σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση βάζει «από την πίσω πόρτα» στο Δημόσιο τους αποφοίτους κολεγίων - EUROKINISSI
2

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη νομοσχεδίου που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να διορίζονται στην ελληνική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το άρθρο 50 του ν/σ για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – επί του οποίου ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής – ορίζει ότι «τα πτυχία από εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν 1) αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ, ή 2) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010, ή 3) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο για κλάδο εκπαιδευτικού».

Με το ισχύον σύστημα, οι κάτοχοι παιδαγωγικών πτυχίων από ξένα ΑΕΙ για να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση πρέπει να έχουν αναγνώριση του τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η ρύθμιση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προσθέτει τις δύο άλλες εναλλακτικές. Μέσω αυτών, οι πτυχιούχοι των κολεγίων, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα, αφού έχουν πάρει επαγγελματική ισοδυναμία, μπορούν να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.

Η ρύθμιση αυτή υπαγορεύθηκε από την παρατήρηση 4061/2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπ. Παιδείας που έλεγε πως η Ελλάδα αποκλείει τα πτυχία που έχουν δοθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα παραρτήματά τους. Όπως τονίστηκε στην «Κ» από στελέχη του υπουργείου, «το warning letter αφορά συγκεκριμένα εκπαιδευτικούς και την απαιτούμενη συμμόρφωση του νόμου 4589/19».

Ωστόσο, το υπ. Παιδείας παραβλέπει ότι στο ισχύον καθεστώς υπάρχει όρος «για τη διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» πριν διοριστούν. Και δεδομένου του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές ότι δίνονται ακόμη και μονοετείς προπτυχιακοί τίτλοι από ελληνικά κολέγια, έχουν προκληθεί αντιδράσεις για την ορθότητα της ρύθμισης.

Για ακύρωση των πανεπιστημιακών τίτλων έκανε λόγο ο Νίκος Παπαχρήστος, οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Και μέλος της παράταξης της Ν.Δ. ΔΑΚΕ, τονίζοντας στην Καθημερινή πως «τίθεται και ζήτημα ακαδημαϊκό αλλά και ηθικής τάξης για τους πτυχιούχους των σχολών δημόσιων ΑΕΙ».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άρα η λύση είναι οι εξής: τα δώδεκα χρόνια του σχολείου οι γονείς δεν πληρώνουν ούτε ένα Ευρώ για φροντιστήρια και το παιδί διαβάζει ίσα ίσα για να περνάει τις τάξεις. Τελειώνοντας το σχολείο το παιδί δεν δίνει πανελλήνιες, αλλά πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο ,το οποίο προκειμένου να προσελκύσει πελάτες έχει εύκολα μαθήματα και οι φοιτητές αποφοιτούν γρήγορα και χωρίς πολύ διάβασμα. Και μετά είναι έτοιμο να δώσει ΑΣΕΠ!