Δίκη για βιτριόλι - Ψυχίατρος Ιωάννας: «Δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου άνθρωπο χωρίς πρόσωπο - Συγκλονίστηκα»

ψυχίατρος Ιωάννας Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Με το εδώλιο κενό, καθώς η 37χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι δεν ζήτησε να μεταχθεί σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η διαδικασία σήμερα προχώρησε με τις τελευταίες καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας καθώς και των δύο μαρτύρων υπεράσπισης.

Πλέον, η διαδικασία περνά στην τελική φάση της με την απολογία της κατηγορουμένης, που πιθανότατα θα οριστεί στην επόμενη δικάσιμο.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα, Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος ο οποίος κατέθεσε πως το καθήκον του είναι να εξαφανιστεί η σκέψη αυτοκτονίας που έχει η παθούσα.

«Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο» κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ψυχίατρος, σημειώνοντας πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσει τις αυτοκτονικές σκέψεις. 


«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο.

Την υποχρέωναν επί 3 τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα.

Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικ. Η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δεν θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνη παρέα τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετατραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κλπ βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου.

Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

«Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα»

Όπως ανέφερε ο κ.Κοντοάγγελος, η Ιωάννα νιώθει διαρκή φόβο, ενώ με τη φαρμακευτική αγωγή έχει καταφέρει να αντέξει τα χειρουργεία. 

«Κυρίως διαχειρίζομαι το φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».


«Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ 

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η παρουσιάστρια Αννίτα Ναθαναήλ, η οποία ήρθε κοντά με την Ιωάννα πριν από μερικούς μήνες. «Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω. Ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μάς λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή», τόνισε.

Η παρουσιάστρια είπε, επίσης, πως τις τελευταίες ημέρες «έχει κάνει βουτιά η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενης, έχει ξαναβάλει τον φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατάει στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και δύο μάρτυρες υπεράσπισης που προτάθηκαν από την κατηγορούμενη. Πρώτη κατέθεσε η φίλη της κατηγορουμένης, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε πως η 37χρονη δεν της είχε μιλήσει ποτέ για τη σχέση της με τον 40χρονο άνδρα.

«Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν. Τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Την είχαμε δει με μία φίλη μας, μας φάνηκε πεσμένη, διαφορετική από ό,τι την είχαμε συνηθίσει», σημείωσε.

Η επόμενη μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε είναι τρίτη εξαδέλφη της 37χρονης, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ό,τι έμαθε το έμαθε από τις ειδήσεις. Είπε, επίσης, πως η κατηγορούμενη, «μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στεναχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας, δεν μπορούσα να φανταστώ».

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι, μου είπε «τι φρικτό αυτό που έχει συμβεί; Τι να είχε γίνει»; Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μάς έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις, δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος αλλά δεν φταίνε οι γονείς.

Η διαδικασία συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM