«Δεν ήμουν ποτέ πυρηνάρχης Περάματος» δήλωσε στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Αναστάσιος Πανταζής, ο οποίος αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων το 2012 αλλά αποδέχθηκε πως ήταν παρών στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ το 2013.
Ο κατηγορούμενος, όπως και στις ανακριτικές του καταθέσεις, κατονόμασε άλλο πρόσωπο ως επικεφαλής της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, λέγοντας στο δικαστήριο πως ο ίδιος ήταν μέλος της πενταμελούς διοίκησης ως υπεύθυνος διανομής τροφίμων και ρούχων.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανταζής δεν είχε καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε εντάχθηκε στην Τοπική του Περάματος, που τότε άνοιξε γραφεία στην περιοχή.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου προκάλεσαν αρκετές ερωτήσεις της προέδρου η οποία του επεσήμανε ότι μοιάζει παράδοξο από την μία να λέει πως δεν έχει σχέση με την Χρυσή Αυγή, ενώ ήταν ήδη κατηγορούμενος για την επίθεση στους αλιεργάτες, που έγινε τον Ιούνιο του 2012, και από την άλλη, να εντάσσεται στην τοπική του κόμματος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους: «Δεν είναι περίεργο να σας κατηγορούν ότι είστε μέλος της Χρυσής Αυγής και μετά να γίνεστε; Μήπως εξαρχής ήταν αλλιώς τα πράγματα;», του είπε η κ. Λεπενιώτη.
Πρόεδρος: Είχατε ζητήσει ποτέ άδεια από τον Δήμο για ομιλία πολιτικού προσώπου;
Κατηγορούμενος: Ναι, από το δήμαρχο, να δώσει άδεια για ομιλία του Μιχαλολιάκου.
Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό; Έχει να κάνει με την επίθεση στους αλιεργάτες της 12ης Ιουνίου 2012. Πότε ζητάτε την άδεια, πριν ή μετά;
Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Αν είναι πριν, πάλι είστε σε αντίθεση με αυτά που έχετε πει, ότι «εγώ δεν είμαι ιδεολογικά εκεί»...
Κατηγορούμενος: Μια εξυπηρέτηση έκανα σε ένα φίλο μου, τον Νίκο τον ταχυδρόμο, είναι χρυσαυγίτης...
Πρόεδρος: Ναι, όμως δηλώνετε σε εκείνους τους χρόνους ότι δεν έχετε καμία σχέση...
Και ο Αν. Πανταζής, όπως και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του τις προηγούμενες δικασίμους, αρνήθηκε ότι έχει και την παραμικρή εμπλοκή στην επίθεση κατά των ψαράδων προβάλλοντας και αυτός τον ισχυρισμό πως τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί στα καλά καθούμενα λέγοντάς τους πως οδηγούνται στο τμήμα για μία απλή εξακρίβωση στοιχείων. Δέχθηκε ωστόσο ότι ήταν παρών στην επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013, παραδοχή που για δικονομικούς λόγους δεν απασχόλησε σε αυτήν την φάση το δικαστήριο καθώς η συγκεκριμένη επίθεση έπεται αυτής των αλιεργατών.
Κατά την άποψη του κατηγορούμενου, οι Αιγύπτιοι ψαράδες οι οποίοι τους αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα, είναι «υποκινούμενοι» και κάποιοι άλλοι «τους τραβάνε σαν πανηγύρια». Όπως είπε ο κ. Πανταζής: «Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται χωρίς να το ξέρουν, είναι υποκινούμενοι. Μέχρι και τελευταία τα ψαράκια για τα παιδάκια μου τα έπαιρνα από το μαγαζί τους. Δεν υπάρχει άλλο ψαράδικο. Εγώ βγήκα από τη φυλακή και την πρώτη μέρα πήγα στο μαγαζί τους και ρώτησα γιατί δεν λένε την αλήθεια. Και μου λέει ο ένας "φίλε το ξέρουμε ότι δεν είσαι εσύ". Μου είπε ότι έχουν έρθει οι μανάδες των παιδιών (σ.σ.: των δραστών της επίθεσης) και ζήτησαν συγγνώμη γιατί είχαν πάρει ναρκωτικά».
Πρόεδρος: Ποιες μανάδες; Ποια παιδιά; Τι εννοείτε;
Κατηγορούμενος: Δεν ρώτησα τι εννοούσε, μου αρκούσε αυτό που άκουσα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν είπε τα ίδια και στο δικαστήριο αυτός που σας μίλησε;
Κατηγορούμενος: Προφανώς του μιλάνε στο αυτί. Του λένε τι να πει.
Και εν λόγω κατηγορούμενος αμφισβήτησε την ανακριτική διαδικασία αναφέροντας πως υπέβαλε μήνυση κατά της ανακρίτριας για πιέσεις που του άσκησε προκειμένου να εμπλακεί στην υπόθεση ο βουλευτής -τότε- Ι. Λαγός. Η μήνυσή του, όπως είπε, έχει τεθεί στο αρχείο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ