Πρύτανης ΕΚΠΑ: Ταχύτερη η μετάδοση της Όμικρον, αλλά ήπια η νόσηση -Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Δημόπουλος: Ταχύτερη η μετάδοση της Όμικρον, αλλά ήπια η νόσηση -Πότε θα τελειώσει η πανδημία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι η μετάδοση του στελέχους είναι ταχύτερη και η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους. «Η μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη. Τα δεδομένα όσο συγκεντρώνονται περισσότερα και από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια σε αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», είπε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί μερικώς παραμένουν να είναι ευάλωτοι και ισχύει ότι ισχύει και στους άλλους ότι ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου θα έχουμε τη σοβαρή ή όχι νόσηση».

«Υπάρχουν, όμως, και μερικά θετικά στοιχεία όσον αφορά την Ελλάδα, για παράδειγμα. Έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά τρίτης δόσης, 35% στην Ελλάδα στον ενήλικο πληθυσμό σε σχέση με το 28% ο μέσος όρος της ΕΕ, το οποίο είναι πολύ θετικό. Επίσης πρόσφατα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική δείχνουν αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των μολύνσεων. Ήδη εκεί πέρα αρχίζουν να χαλαρώνουν  τα μέτρα, κρατώντας τη μάσκα και τις αποστάσεις. Επίσης, πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να μπαίνει στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερο στα κύτταρα των πνευμόνων», δήλωσε.

Όπως εξήγησε, η Όμικρον έχει να κάνει με μπούκωμα, πονόλαιμο και λιγότερο με πνευμονία, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ ενθαρρυντική η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων, τα οποία έχουν πάρει έγκριση από το FDA και αναμένεται ανάλογη πορεία και στην Ευρώπη.

Ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε, όπως και άλλοι ειδικοί, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ενώ ενημέρωσε ότι στα λύματα υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

«Γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες ότι είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Το στέλεχος αυτό μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Μελέτες που έχει κάνει ο κ. Θωμαίδης στα λύματα και θα ανακοινωθούν αύριο ότι όντως υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, το οποίο αντανακλά και αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Επομένως, προσπαθούμε αυτές τις γιορτινές ημέρες όσο μπορούμε περισσότερο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρο μας. Κάνουμε τα τεστ, όσο αυτά είναι αξιόπιστα, κρατάμε τις αποστάσεις, επικοινωνούμε με ανθρώπους που ξέρουμε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όταν έχουμε και το παραμικρό σύμπτωμα, περιμένουμε και δεν συναντάμε άλλους ανθρώπους», είπε.

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει το τέλος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα δύο σημεία «κλειδιά». «Αν επικρατήσει παγκοσμίως το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και αν πετύχουμε εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής, όπου τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η πανδημία σιγά-σιγά θα σβήσει και θα μετατραπεί σε μία ενδημική διαχειρίσιμη νόσο, όπως είναι η γρίπη», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κατσάδα Ζιακόπουλου

Ελλάδα / Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κριτική Ζιακόπουλου

«Η αξιοπιστία πρέπει να διαφυλάσσεται, γιατί όταν θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός, δεν θα μας πιστεύει κανένας» σημείωσε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος
LIFO NEWSROOM
Η ξηρασία «τελείωσε» την πατάτα Νάξου: «Δραματική η κατάσταση», λένε οι παραγωγοί

Ελλάδα / Η ξηρασία πλήττει την πατάτα Νάξου: «Δραματική η κατάσταση», λένε οι παραγωγοί

Φέτος φυτεύτηκαν 200-300 στρέμματα, που είχαν νερό από γεωτρήσεις και δεν φθάνουν ούτε για οικιακή χρήση - Μόλις 10 λεπτά έχει βρέξει προς το παρόν - Ξεράθηκε όλη η παραγωγή του Σεπτεμβρίου
LIFO NEWSROOM