Το προφίλ των ανεμβολίαστων επιχειρεί να σκιαγραφήσει μεταξύ άλλων, πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, το 72% των ερωτώμενων στο σύνολο του δείγματος δηλώνει πως έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου ενώ ποσοστό 11% ούτε έχει εμβολιαστεί ούτε έχει κλείσει ραντεβού.
Η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 2.018 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφει ότι 53% που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί «δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν το εμβόλιο». Το 9% απάντησε το συντομότερο δυνατό, 13% μετά από 2-3 μήνες, 23% αρκετά αργότερα και 2% δεν ξέρω δεν απαντώ.
Βασικός λόγος για τέσσερις στους δέκα από αυτούς, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, είναι, όπως λένε η ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων. Ως δεύτερος λόγος άρνησης στον εμβολιασμό καταγράφεται η αντίδραση στην πίεση. Ορισμένοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ενώ ακολουθούν εκείνοι που δεν θα εμβολιαστούν για θρησκευτικούς λόγους.
Το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν το ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.
Στο ερώτημα για το πόσο πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι είναι βέβαιο ή μάλλον θα συμβεί, ενώ η πλειονότητα δεν βλέπει να υλοποιείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αναλυτικότερα, ποσοστό 12% εικάζει ότι σίγουρα θα προχωρήσουμε σε γενικό lockdown, 28% ότι μάλλον θα συμβεί, ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37% μάλλον όχι/ 9% σίγουρα δε θα συμβεί ). Ποσοστό 14% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (στο σύνολο του δείγματος), ποσοστό 21% εκτιμούν σίγουρα θετικά, ποσοστό 19% μάλλον θετικά, 15% των ερωτηθέντων μάλλον αρνητικά και ενώ 33% σίγουρα αρνητικά. Ποσοστό 12% απάντησε ότι δεν ενημερώθηκε/δεν ξέρει/δεν απαντά.
Αντίστοιχα, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ποσοστά είναι 14% σίγουρα θετικά, 16% μάλλον θετικά, 19% μάλλον αρνητικά, 31% σίγουρα αρνητικά ενώ ένα ποσοστό 20% του γενικού συνόλου δεν ξέρει/δεν απαντά.
Στο σύνολο του δείγματος των ερωτηθέντων, ο δείκτης αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία αποτιμάται ως 42% αισιόδοξα (20% σίγουρα, 22% μάλλον αισιόδοξα) και ποσοστό 50% (25% σίγουρα -25% μάλλον) απαισιόδοξα. Ποσοστό 8% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Ως καταλληλότερο πρωθυπουργός αποτιμάται με ποσοστό 40% ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα. Ποσοστό του 30% απάντησε κανένας από τους δύο.
Τέλος, στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε;» ποσοστό 34,5% απάντησε Νέα Δημοκρατία, 24% ΣΥΡΙΖΑ, 6,5% ΚΙΝΑΛ, 6% ΚΚΕ, 4,5% Ελληνική Λύση, 3% ΜεΡΑ25, ενώ ποσοστό 8% ανήκει στους αναποφάσιστους και 5% δηλώνει αποχή.