Η είδηση πως η διάσημη Αργυρώ της Σάμου είναι νεκρή είχε ακουστεί πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο όταν μια μεσογειακή φώκια, με εμφανή τα σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο, εντοπίστηκε νεκρή από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Όπως έγινε γνωστό, αρχικά βρέθηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου, ενώ στη συνέχεια, λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, εκβράστηκε σε ακτή, νότια του νησιού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως δεδομένων των δερματικών χαρακτηριστικών, του φύλου και του μήκους της φώκιας, ήταν πιθανό το νεκρό ζώο να ήταν η γνωστή φώκια. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και σκόρπισε θλίψη στο νησί.
To θάνατο της Αργυρώς επιβεβαίωσε μέσω του Samos24, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Την ανακοίνωση της άσχημης αυτής εξέλιξης, έκανε η διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κα Αναστασία Μήλιου. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δερματικά χαρακτηριστικά, το φύλο και το μήκος της φώκιας, αλλά και της απουσίας του ζώου όλο αυτό το διάστημα , είναι επιβεβαιωμένο ,πως πρόκειται για την γνωστή φώκια, που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ», δήλωσε η κα Μήλιου.
Για το περιστατικό αυτό έχει ήδη ανοίξει, από την πρώτη στιγμή, δικογραφία το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ επίσης είναι ενήμερες και οι εισαγγελικές αρχές της Σάμου. Παράλληλα, όπως μας έκανε γνωστό, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για το βίαιο θάνατο της Αργυρώς.
Επί 3,5 χρόνια, η Αργυρώ ζούσε αρμονικά με τους ανθρώπους στο λιμάνι και στις παραλίες της Σάμου, διασκεδάζοντας με τα καμώματα και το στυλ της τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού.
Όπως αναφέρει η κα. Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», «εντοπίσαμε τη φώκια θανατωμένη βίαια από κυνηγετικό όπλο και αιχμηρό αντικείμενο. Ήταν μία από τις πολλές φώκιες που βρίσκονται ορφανές, η μητέρα της είχε θανατωθεί επίσης στο νησί της Σάμου».