Η οικογένεια Λεμπιδάκη ανακοίνωσε χθες πως σταματά τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που είχε απαχθεί στην Κρήτη τον Μάρτιο.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας, απήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου. Ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ' οδόν από το Ηράκλειο προς έναν οικισμό έξω από την πόλη. Εκεί φαίνεται να κτύπησαν με ένα όχημα και να ακινητοποίησαν οι δράστες το αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Τα οχήματα που αργότερα πυρπολήθηκαν φέρεται να είχαν κλαπεί (ένα εξ αυτών τον Δεκέμβριο του 2016) από άλλη περιοχή της Κρήτης. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και από εκείνη την ήμερα ξεκίνησε ένα θρίλερ για την οικογένεια.
Οι απαγωγείς ζητούσαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ και απαιτούσαν το μισό ποσό να δοθεί σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα και όχι της ίδιας σειράς ώστε να μην ανιχνευθούν τα χρήματα. Τελικά συμβιβάστηκαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας έκαναν λόγο για «μία άψογα σχεδιασμένη αρπαγή, με δράστες που έχουν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, με ειδική μέριμνα ώστε να αποφευχθούν λάθη προηγούμενων απαγωγών με αραιές ειδικές επικοινωνίες και με εντυπωσιακά μεγάλες απαιτήσεις».
Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ανάληψη τέτοιων ποσών από λογαριασμούς.Το protothema.gr είχε αποκαλύψει πως από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του 54χρονου σήμανε γενικός συναγερμός. Το στίγμα της κινητοποίησης είχε δώσει ουσιαστικά από την επομένη ημέρα της απαγωγής ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος επισκεπτόμενος τότε το Ηράκλειο, είχε δηλώσει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει αίσια έκβαση η υπόθεση.
Οι δράστες απέφυγαν την επικοινωνία με την οικογένεια με τρόπους που σε άλλες υποθέσεις στο παρελθόν είχε αφήσει ίχνη των «συναδέλφων τους», ή ακόμη περισσότερο, είχε οδηγήσει στους ίδιους. Οι απαγωγείς επέλεξαν την ασφαλέστερη για εκείνους επικοινωνία μέσω μηνυμάτων
Ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα οι άνθρωποι του επιχειρηματία. Οι κανόνες των capital controls είχαν δημιουργήσει εμπλοκή στη συγκέντρωση των χρημάτων και αρχικά ζητήθηκε η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «by pass» στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν οδηγήσει σε μια απίστευτη αλληλογραφία και ατελείωτες συνεννοήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.
Σε επιστολή της, η οικογένεια αναφέρει ότι συμπληρώθηκαν 53 ημέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης», αναφέρει η επιστολή.
Το κείμενο της επιστολής:
«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ' όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.
Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη»