Ίασμος Ροδόπης: Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε κτηνοτρόφο

Έβρος: Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε κτηνοτρόφο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. Pixabay
0

Ένα σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που προήλθε από τσίμπημα τσιμπουριού, προκάλεσε κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα όπως ονομάζεται, νόσησε ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή του δήμου Ιάσμου Ροδόπης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 56χρονος νοσηλεύτηκε ήπια συμπτώματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, από όπου έχει πάρει εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του 56χρονου καθώς το στέλεχος της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας έχει παρουσιαστεί διαχρονικά μόνο 6 φορές στην Ελλάδα.
 

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων.

Η μετάδοση καταγράφεται συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό.

Τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης.

Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM