Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων 'Ασυλο, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών σε επτά αυτόνομα δωμάτια, εγκαινιάστηκε σήμερα στον χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη στην περιοχή της Τούμπας, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής "να κερδίσουν το στοίχημα της καθημερινής ανθρωπιάς", αγκαλιάζοντας τη νέα αυτή δομή.
«Δυστυχώς για την Ελλάδα, είμαστε ο μοναδικός δήμος της, που μέχρι σήμερα κατάφερε να φτιάξει μια τέτοια δομή για τους πρόσφυγες. Η δομή αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για πολλούς λόγους. Για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους ευταξίας και ασφάλειας των ίδιων των προσφύγων και των κατοίκων της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.
Δηλώσεις για τις αντιδράσεις στη δημιουργία του φιλοξενείου
Αναφερόμενος ειδικότερα στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τη λειτουργία της δομής, η οποία θα προσφέρει προσωρινή στέγη και στήριξη σε πρόσφυγες, παρέχοντάς τους τα εργαλεία για να "σταθούν στα πόδια τους", τόνισε: «Κάποιοι συμπολίτες μας έσπειραν συνειδητά ψέματα και κακοήθειες για να ξεσηκώσουν αντιδράσεις για τη δημιουργία του φιλοξενείου. Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε καθημερινά και μάλιστα στους πιο αδύναμους. Όχι από αυτιστικά αυτοαναφορικές εκδοχές του μεγαλείου του ελληνικού πολισμού, των αρχαίων ημών προγόνων και της δήθεν μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας της φυλής. Ο ελληνικός πολιτισμός αντικατοπτρίζεται στην συμπεριφορά και την ανθρωπιά μας. Παρά τις αντιδράσεις δεν πτοηθήκαμε και επιμείναμε στο στόχο μας. Και μόνο η δημιουργία του Φιλοξενείου δείχνει πως κερδίσαμε το στοίχημα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων».
'Οχι μόνο στέγη και σίτιση αλλά και πραγματική αλληλεγγύη
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, τόνισε πως σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από εικόνες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν, η έναρξη της λειτουργίας του Φιλοξενείου ήταν αναγκαία περισσότερο από ποτέ. «Στόχος της μονάδας αυτής δεν είναι μόνο η παροχή στέγης, σίτισης και ένδυσης, αλλά η συνύπαρξη μέσα από τη διαπολιτισμικότητα και η αλληλεγγύη από τους πολίτες. Οι 28 άνθρωποι που θα φιλοξενούνται για λίγο διάστημα θα ενταχθούν με τη βοήθεια όλων και προεχόντων των ανθρώπων της γειτονιάς, των ανθρώπων της κοινότητας, προκειμένου να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα της πρώτης υποδοχής», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Κώστας Τσιαπακίδης, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία, ώστε και οι υπόλοιποι χώροι να αξιοποιηθούν και να είναι χρήσιμοι για τη γειτονιά. Στην αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων [των πρώην στάβλων] αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος επισήμανε ότι θα γίνει διαγωνισμός για τον καθορισμό των χρήσεων και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη έκταση, που μέχρι πρότινος δημιουργούσε προβλήματα στη γειτονιά, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.
Ποιοι μπορούν ν' αναζητήσουν στέγη στο φιλοξενείο
Το Φιλοξενείο απευθύνεται σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε:
· Οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
· Μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από τη μητέρα ή τον πατέρα και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
· Ενήλικες γυναίκες μόνες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
Ποιες υπηρεσίες παρέχονται
Εκτός από διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, οι πρόσφυγες θα έχουν στη διάθεσή τους νομική, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, καθώς και υπηρεσίες διερμηνείας. Παράλληλα, θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες (μαθήματα ελληνικών κ.α.) και παιδαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για την αυτόνομη διαβίωση και κοινωνική ένταξη.
Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί δομή που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης ως τελικού δικαιούχου και συντονιστή του προγράμματος, με εταίρους φορείς τη μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η δομή, η οποία στεγάζεται στην οδό Ανδρου 1, στην περιοχή της Τούμπας, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας.