Τα πιο πολλά κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα είναι σκύλοι και γάτες. Το 14% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σκύλο και το 13% γάτα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του FEDIAF, ο αριθμός των κατοικίδιων σκύλων είναι 660.000 και των γατών 590.000. Ακολουθούν τα πουλιά (καναρίνια, παπαγάλοι), τα μικρά θηλαστικά (κουνέλια, χάμστερ και ινδικά χοιρίδια) και, τέλος, τα ερπετά.
Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδεύει κανείς για το κατοικίδιό του στην Ελλάδα; Τα μηνιαία έξοδα για μια γάτα κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ. Για έναν σκύλο είναι λίγο περισσότερο (χωρίς τα εμβόλια και την επίσκεψη στον κτηνίατρο). Αντίστοιχα, για ένα καναρίνι μπορεί να μην υπερβαίνουν τα 4 ευρώ.
Τι ηλικίας είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα; Ο μέσος όρος των ιδιοκτητών κατοικιδίων είναι τα 50. Οι νέοι είναι αυτοί, όμως, που αναζητούν πληροφορίες και ψάχνονται περισσότερο γύρω από τις τροφές των ζώων. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετοί υπερήλικες που υιοθετούν ζώα για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά.
Το ζώο χωρίς διάθεση είναι το σημαντικότερο σημάδι για να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης πως το κατοικίδιό του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η άρνηση για φαγητό που διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες είναι πολύ σημαντική ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιό σας.
Υπάρχουν κατοικίδια ζώα που είναι ανεμβολίαστα; Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστα κατοικίδια ζώα που δεν είναι αδέσποτα. Στην περίπτωση των δεύτερων, υπεύθυνος για τον εμβολιασμό είναι ο εκάστοτε δήμος. Τα σκυλιά πρέπει μία φορά τον χρόνο να κάνουν το πολλαπλό εμβόλιο, που περιλαμβάνει και το αντιλυσσικό.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κατοικίδιό μας έχει αρρωστήσει; Το ζώο χωρίς διάθεση είναι το σημαντικότερο σημάδι για να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης πως το κατοικίδιό του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η άρνηση για φαγητό που διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες είναι πολύ σημαντική ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιό σας.
Σε υποψίες θα πρέπει, επίσης, να μπει ο ιδιοκτήτης όταν ο σκύλος ή η γάτα παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει πως το ζώο πονά και προσπαθεί να βρει τρόπο να το δείξει. Από κει και πέρα, ύποπτα σημάδια είναι ο υπερβολικός ύπνος, ο οποίος μπορεί να φανερώνει προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα ή διαβήτη, η συχνή ούρηση και η εκτεταμένη τριχόπτωση.
Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες ζώων; Αρκετοί υποτιμούν την αναγκαιότητα της καθημερινής βόλτας του σκύλου. Το ζώο πρέπει να περπατάει κάθε μέρα, στην περίπτωση των πιο μεγαλόσωμων ζώων δε αυτό είναι υποχρεωτικό, καθώς δεν μπορούν να γυμναστούν επαρκώς στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού.
Πόσα χρόνια ζουν κατά μέσο όρο οι σκύλοι και πόσα οι γάτες; Το προσδόκιμο ζωής για έναν σκύλο είναι μεταξύ 10 και 17 ετών. Για μια γάτα, από 12 μέχρι 20. Ανάλογα με τη ράτσα.
Είναι απαραίτητη η στείρωση; Η στείρωση έμμεσα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενός ζώου. Οι ορμόνες εξουδετερώνονται, με αποτέλεσμα τα κατοικίδια να είναι πιο ήπια και ήρεμα. Δεν μπλέκουν σε καβγάδες, δεν τραυματίζονται. Ένα σκυλί που θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 10 χρόνια μπορεί να πεθάνει σε πολύ νεαρή ηλικία, ακόμη και λίγο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη, που θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη στείρωση. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια η στείρωση ήταν ταμπού ακόμη και για τους κτηνιάτρους. Οι ιδιοκτήτες των ζώων δίσταζαν και αναρωτιούνταν «για ποιον λόγο το δικό μου ζώο να μην τεκνοποιήσει;».
Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι; Όταν τα σκυλιά μεγαλώσουν σε ηλικία, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα στην καρδιά και στα νεφρά. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη. Οι καρκίνοι στα ζώα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων τον εμφανίζει στους μαστούς και είναι συχνός τόσο στα σκυλιά όσο και στις γάτες. Ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά τον χρόνο, γιατί υπάρχουν νόσοι που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο από τα συμπτώματα. Και οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να έχουν πρόβλημα ακόμα και με τα δόντια τους. Δυστυχώς, υπάρχουν ιδιοκτήτες που παρατούν τα κατοικίδιά τους όταν αυτά αρρωστήσουν.
Τι συμβαίνει με τα εγκαταλελειμμένα ζώα στην Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου απαγορεύεται διά νόμου η ευθανασία ζώου, κάτι που δεν συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα η λογική πως το ζώο είναι εργαλείο και «αν δεν μας κάνει, το αφήνουμε». Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν τα περιστατικά εγκατάλειψης είναι να εδραιωθεί το τσιπ. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να «τσιπάρει» το κατοικίδιό του διά νόμου, προκειμένου να είναι γνωστή η ιδιοκτησία. Δυστυχώς, όμως, ο νόμος δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αρκετά ζώα που δεν έχουν τσιπαριστεί. Υπεύθυνοι για τους ελέγχους είναι οι κρατικοί φορείς. Το καλοκαίρι που πέρασε, μάλιστα, παρουσιάστηκε το φαινόμενο αστυνομικοί με ειδικό scanner στα πλοία να ελέγχουν αν τα σκυλιά έχουν τσιπ. Υπάρχουν και σκυλιά ράτσας, τα οποία αφήνονται αδέσποτα. Έχει βρεθεί ζευγάρι που επέστρεψε σκύλο μετά από 4 χρόνια στο Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας - Κερατσινίου, επειδή χώρισε.
Τι ποινές μπορεί να υποστεί ιδιοκτήτης ζώου αν εγκαταλείψει το κατοικίδιό του; Επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον κακοποιεί ή αφήνει αδέσποτο ένα ζώο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, εξαιτίας της έλλειψης τσιπ. Τα πρόστιμα έχουν ως εξής: εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια: 3.000 ευρώ. Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη ή κυνομαχία: 10.000 ευρώ. Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά: 30.000 ευρώ.
Τι συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν διακοπές; Φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στα αδέσποτα ζώα. Πολλοί τα παρατούν, καθώς δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα ξενοδοχεία στα οποία μπορεί να μείνει κανείς με το κατοικίδιό του, ωστόσο είναι ακόμα πολύ λίγα.
Υιοθετούν οι Έλληνες κατοικίδια; Η υιοθεσία ζώων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθώς οι ιδιοκτήτες πλέον δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να πληρώσουν την αγορά ενός ζώου. Για να πραγματοποιηθεί η υιοθεσία ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία: ο ιδιοκτήτης υπογράφει συμβόλαιο και με το φιλοζωικό σωματείο και με τον εκάστοτε δήμο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο ιδιοκτήτης ενός υιοθετημένου ζώου δεν μπορεί να είναι κάτω από 18 ετών. Ακόμη και στην περίπτωση που είναι 18 ή 19 και μένει με τους γονείς του, πρέπει πρώτα να υπάρξει έγκριση από εκείνους για να προχωρήσει η διαδικασία. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως το τελευταίο διάστημα εντείνεται το φαινόμενο οικογένειες να παίρνουν για πρώτη φορά κατοικίδιο ζώο ακόμα και γέρικο.
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν τα περισσότερα κατοικίδια; Η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιδίων μένει στην Αθήνα, σε ποσοστό 65%, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 17% και τα υπόλοιπα κατοικίδια μοιράζονται στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.
Πόσα ξοδεύει κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια για το ζώο της; Το 64% δηλώνει ότι ξοδεύει έως 50 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που ξοδεύουν έως 80 ευρώ τον μήνα για τον σκύλο ή τη γάτα τους (το 20%). Στα έξοδα προστίθενται τελευταία και η φιλοξενία τους καλοκαιρινούς μήνες, που φεύγουν όλοι για διακοπές. Οι 7 στους 10 αφήνουν το κατοικίδιο στο σπίτι.
Info:
Στις ερωτήσεις μας απάντησαν ο Τάσος Κανούρης, κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας - Κερατσινίου και ο Νικόλαος Πετρόπουλος, ιδιοκτήτης pet shop.
σχόλια